Un eveniment cultural-artistic de excepţie în spaţiul academic tomitan se prefigurează, în perioada următoare, la Constanţa: prima ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „PER-ART”. Având ca temă „Spaţiul poetic al Mării Negre (Black Sea Space Poetry)”, „PER-ART” International Art Festival se va desfăşura între 29 august şi 11 septembrie, organizatori fiind: Universitatea „Ovidius” Constanţa - Facultatea de Arte, Catedra de Arte Plastice şi Decorative, Secretariatul Naţional Român-Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, România, Fundaţia „MUSAE”, Constanţa. Festivalul este organizat în colaborare cu: Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „TIAD”, Art Boutique Gallery, Fundaţia Arta, Telegraf, Neptun TV, Touchmedia Advertising. Managerul de proiect şi preşedintele festivalului este şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, întregul demers fiind sprijinit de rectorul universităţii tomitane, prof. univ dr. Victor Ciupină.
ORCHESTRĂ MULTINAŢIONALĂ DE CAMERĂ A MĂRII NEGRE Acest amplu proiect, care se constituie într-o adevărată „şcoală de vară”, la malul mării, are ca scop încurajarea studenţilor să se ridice la nivelul de responsabilizare artistică şi personală precum artiştii profesionişti, schimburile de experienţă prin lucrul în colectiv (studenţi-cadre didactice de la mai multe universităţi din zona Mării Negre), fie într-un atelier de pictură, fie într-o orchestră de cameră. Printre obiective se numără, de altfel, constituirea unei Orchestre Multinaţionale de Cameră a Mării Negre şi identificarea spiritului Mării Negre ilustrat în pictura artiştilor născuţi sau formaţi în acest spaţiu. Se urmăreşte, totodată, crearea în România a unor activităţi de artă sincretică prin care limbajele muzicale, teatrale şi ale artelor vizuale să interfereze, promovarea artei tinere din ţările apropiate bazinului Mării Negre, dezvoltarea relaţiilor interculturale, realizarea unei expoziţii de arte vizuale care să surprindă caracteristica şi expresivitatea spaţiului Mării Negre.
Locaţiile de desfăşurare a evenimentelor cultural-artistice sunt Universitatea „Ovidius” - Aula Magna -, din bulevardul Mamaia nr.124, Catedra de Arte Plastice şi Decorative - bulevardul Mamaia nr.296, Colegiul de Arte „Regina Maria” şi “Art Boutique Gallery” - Tomis Mall.
PROGRAM Pe agenda festivalului sunt incluse recitaluri, ateliere de lucru, conferinţe tematice, o amplă expoziţie, întâlniri între studenţi şi cadre didactice ale mai multor universităţii din România, Moldova, Ucraina, Turcia şi Portugalia. Dacă prima zi este dedicată primirii participanţilor, festivitatea de deschidere este programată pe 30 august, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”. Din amplul program al festivalului, amintim, pe 31 august, între orele 11.00 şi 13.00, recitalul instrumental de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (lângă Şcoala nr. 12). Pe lângă atelierele de lucru care au loc, zilnic, în cadrul festivalului, sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” va găzdui, pe 1 septembrie, de la ora 18.00, un recital instrumental. Pe 4 septembrie, cu începere de la ora 18.00, la Colegiul de Arte, va avea loc un concert al orchestrei de cameră, iar pe 6 septembrie, de la ora 10 şi, respectiv, 18.00, sunt programate repetiţii, urmate de recitaluri instrumentale, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”. Din programul zilei de 7 septembrie se remarcă, de la ora 18.00, în Aula Magna, conferinţa „Prezervarea identităţii culturale”, susţinută de prof. univ. dr. Eden Mamut. Pe 8 septembrie sunt programate, de la ora 18.00, la „Art Boutique Gallery din Tomis Mall, expoziţia de arte vizuale „Black Sea Space Poetry” şi un recital instrumental.
Festivalul continuă, pe 9 septembrie, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, cu un recital instrumental. Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 18.00, la Colegiul de Arte se va desfăşura un concert al orchestrei de cameră. În cadrul festivităţii de închidere se vor decerna diplomele de participare.
ORGANIZARE Din staff-ul de organizare al evenimentului fac parte: conf. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu - manager de proiect şi preşedintele festivalului, prof. dr. Eden Mamut - coordonator organizare Conferinţe tematice, Georgiana Bercaru - expert, asist. drd. Flavia Lupu - asistent manager, lect. dr. Ion Codrescu - coordonator Secţiunea Creaţie Arte Plastice, Radu Ciorei - director muzical Secţiunea Interpretare Muzicală, prof. Nicoleta Heroiu - coordonator Secţiunea Interpretare Muzicală, Cristina Oprean - coordonator Manifestări sincretice, alături de studenţii Tudor Tiţoiu (anul I), Aida Birghila (anul al II-ea) şi Horia Fărcaşiu (anul al III-lea).