Dotați cu detectoare de metale și târnăcoape, umblă prin zonele protejate arheologic, în căutarea unor comori ale trecutului ce i-ar putea îmbogăți. Fără să le pese că atentează la patrimoniul național, că distrug valoarea științifică a obiectelor dezgropate, își văd de obiceiuri, în speranța că vor obține profitul dorit. Este vorba despre vânătorii de comori care acționează în județul Constanța. Vineri dimineață, patru dintre membrii acestei "branșe" au fost ridicați de la domicilii de ofițerii Serviciului de Investigații Criminale (SIC) și de mascați. Peste 50 de polițiști au luat parte la acțiunea ce a vizat șase locuințe și sediile a două magazine de antichități. Potrivit anchetatorilor, suspecții ar fi furat, în anul 2014, mai multe bunuri din patrimoniul cultural al României din situri arheologice din Dobrogea. La finalul perchezițiilor, anchetatorii au confiscat de la domiciliile indivizilor 350 de monede, podoabe, accesorii de îmbrăcăminte, fragmente de arme, obiecte religioase și de cult, cinci detectoare de metale, dar și instrumente și soluții chimice folosite pentru curățare.
15.000 DE EURO - PREJUDICIU Oamenii legii spun că unele obiecte descoperite sunt valoroase, iar prejudiciul se ridică la 15.000 de euro. Patru persoane au fost escortate la sediul Poliției pentru audieri. Unul dintre magazinele vizate de anchetatori se află pe strada Mihai Viteazul, din Constanța. Oamenii legii au plecat, însă, de acolo cu mâna goală. „În magazin nu am avut niciodată icoane, monede sau bunuri susceptibile a fi de patrimoniu. Asta îi interesa pe ei. În decursul activității am strâns mai multe monede din epoca romană, pe care le-am donat Muzeului de Istorie, anul trecut. Poliția a luat documentul care atestă acest lucru“, a declarat administratorul firmei, Mircea Voitinovici.
La sfârșitul lunii februarie, ofițerii SIC au efectuat alte șapte percheziții și au recuperat 1.233 de bunuri arheologice, din care 580 de monede antice și medievale şi obiecte ceramice, iar la jumătatea lunii ianuarie au dat de urma unui individ care a șterpelit din situl arheologic al Mării Negre patru ancore.