Percheziție în biroul rectorului UMC, într-un dosar de evaziune!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zeci de descinderi în mai multe județe

Percheziție în biroul rectorului UMC, într-un dosar de evaziune!

Eveniment 19 Mai 2016 / 14:25 2800 accesări
Anchetatorii au descins joi în biroul rectorului UMC, Cornel Panait

Anchetatorii au descins joi în biroul rectorului UMC, Cornel Panait

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Constanța au efectuat joi nu mai puțin de 40 de percheziții în județele Constanța, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, dar și în București, într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracțiuni economice. Surse judiciare au precizat că una dintre descinderi a avut loc chiar în biroul rectorului Universității Maritime Constanța (UMC) Cornel Panait, dar au adăugat că investigația derulată de DIICOT nu implică și instituția de învățământ. De altfel, aceasta a fost și declarația lui Cornel Panait, care a explicat că nu poate furniza și alte informații referitoare la "vizita" procurorilor. Se pare că rectorul UMC ar fi asociat unic într-una dintre firmele vizate de ancheta DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, "în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010 - 2011 membrii grupului infracţional au creat un mecanism fraudulos ce a constat în înregistrarea, în evidenţele contabile ale unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate achiziţia şi comercializarea de cereale, a unor facturi fiscale fictive, prin interpunerea scriptică a unor societăţi de tip „conductă” şi a unui număr de opt societăți comerciale de tip fantomă", după cum se arată într-un comunicat de presă remis joi de DIICOT.

Potrivit procurorilor, contravaloarea facturilor era achitată prin transfer bancar din contul firmei beneficiare către cei opt agenți economici... fantomatici. Mai apoi, banii erau retrași în numerar prin folosirea unor borderouri fictive. Anchetatorii spun că cele opt societăți utilizate în schema infracțională nu au funcționat la sediile sociale declarate, nu au deţinut logistica necesară derulării unor tranzacţii cu cereale, nu au avut salariaţi, mijloace de transport, utilaje, spaţii de depozitare şi nu au depus declarații fiscale. Valoarea prejudiciului se ridică la suma totală de 4.514.410 lei.

La acțiuni au participat și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Bucureşti şi Brăila. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Citește și:

Managerul Spitalului Județean Constanța, reținut pentru luare de mită!



12