Percheziții la Constanța: peste 100 de victime, prejudiciu de 7.000.000 de euro!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchetă româno-daneză într-un dosar de trafic de persoane!

Percheziții la Constanța: peste 100 de victime, prejudiciu de 7.000.000 de euro!

Eveniment 10 Martie 2016 / 15:47 771 accesări

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Arad au coordonat joi dimineață 20 de percheziții în județele Constanța, Botoșani, Mureș și Vrancea, într-un dosar ce vizează o grupare specializată în traficul de persoane și înșelăciune. Potrivit anchetatorilor, "în cauză există suspiciunea că, în perioada 2012-2015, membrii rețelei au recrutat de pe teritoriul României peste o sută de victime, provenind din medii sărace, pe care ulterior le-au transportat și adăpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit", după cum se arată într-un comunicat de presă remis joi de DIICOT.

În realitate, spun oamenii legii, indivizii au urmărit ca victimele duse în Danemarca să ajungă să depindă de ei, astfel încât, lipsite de orice mijloace financiare, necunoscând limba pentru a se putea angaja, neavând documente pentru a se întoarce acasă, să fie nevoite să locuiască în spațiile în care au fost cazate și să execute ordinele primite. "În acest sens, suspecții au însoțit și asistat persoanele vătămate în fața autorităților, pentru ca acestea să obțină codul numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme-fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro", mai spun procurorii DIICOT.

Potrivit sursei citate, pe data de 20 februarie 2015, între România și Danemarca a fost încheiat un acord pentru constituirea unei echipe comune de anchetă, în condițiile în care infracțiunile cuprinse în acest dosar au fost comise în ambele state. Conform DIICOT, "pe data de 26 februarie 2015, partea daneză a procedat la arestarea a 20 de membri ai grupului infracțional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operațiunea fiind denumită Cuibul de Viespi", se mai precizează în comunicat. În prezent, cei 20 de indivizi sunt judecați de magistrații danezi pentru trafic de persoane, înșelăciune, fraudă informatică și evaziune fiscală.



12