Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” - fosta Şcoală Populară de Arte şi Meserii - instituţie subordonată Consiliului Judeţean Constanţa reprezintă locul ideal în care pasiunea şi talentul se îmbină cu performanţa şi împlinirea personală. „Elevii” săi, cu vârste cuprinse între cinci şi... 80 de ani, fac cinste instituţiei oriunde se duc.
„FIII DOBROGEI”, ÎN BULGARIA În suita de realizări ale Centrului Cultural de la malul mării se numără participarea recentă, din perioada 23-26 mai, a elevilor clasei de Canto muzică populară - Ansamblul „Fiii Dobrogei” la festivalul de folclor desfăşurat în ţara vecină, cu prilejul Zilelor Culturii Bulgare, de la Dryanovo. Ansamblul coordonat de profesor-interpret Elena Ionescu Cojocaru - profesor corepetitor fiind Adrian Ursulescu - a avut o misiune dificilă: aceea de a arăta, în doar 30 de minute, ceea ce are mai reprezentativ ţara noastră.
Spectacolul constănţenilor s-a deschis şi s-a încheiat cu celebra... „Ciocârlie”, cuprinzând piese de referinţă pentru zonele etnografice Dobrogea, Banat, Oltenia, Ardeal şi Moldova, puse în valoare printr-o varietate ritmică cu intervenţii instrumentale, la vioară - Emilia Botezatu şi acordeon - Claudiu Tudor. Nu au lipsit nici dansurile dobrogene, dar nici intervenţiile solistice ale unor tineri laureaţi la festivaluri naţionale de prestigiu. Organizatorii au avut parte şi de o surpriză, românii interpretând cunoscuta piesă bulgărească „Biala roza”.
„Am dorit să prezentăm ceea ce are mai bun ţara noastră din punct de vedere al autenticităţii cântului, portului, dar şi din punct de vedere instrumental”, a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, profesorul-interpret Elena Ionescu Cojocaru. În ţara vecină, „Fiii Dobrogei” au fost... însoţiţi de reprezentanta comunităţii bulgare din Constanţa, Teodora Carpuz.
SCHIMB CULTURAL Participarea la festivalul dedicat Zilelor Culturii Bulgare nu a rămas fără roade. Astfel, pe baza protocolului de parteneriat derulat între instituţia constănţeană şi Centrul Naţional de Cultură din oraşul Dryanovo - Ansamblul „Razvitie - 1869”, coordonator Antoaneta Stavreva, bulgarii vor... întoarce vizita „Fiilor Dobrogei”. Astfel, ei vor fi invitaţi speciali ai Festivalului „Dobroge, mândră grădină”, în perioada 3-10 iulie.
PERFORMANŢE DEOSEBITE LA PIAN În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc ieri, la sediul Centrului Cultural „Teodor T. Burada”, la care a participat directorul Doina Voivozeanu, au fost făcute cunoscute rezultatele excepţionale ale elevilor la celelalte discipline de studiu. Astfel, profesoara de pian Angela Bejenaru de la filiala Medgidia a Centrului „Teodor T. Burada” a prezentat rezultatele excepţionale ale micilor pianişti pe care îi coordonează împreună cu Inga Postolache, din rândul cărora se remarcă Alexia Chera şi Claudia Paraschiv.
CLASA DE CANTO, PE... VAL De asemenea, profesorul Teodor Rădulescu de la catedra Canto - Muzică Uşoară a prezentat performanţele deosebite ale elevilor de la ediţia 2012 a Festivalului „Steluţele Mării”, amintind, totodată, de două dintre cele mai cunoscute tinere pe care le-a pregătit: Andreea Olariu, cunoscută la nivel european şi Iuliana Puşchilă. Aceasta din urmă, după experienţa „Vocea României”, îl însoţeşte pe Horia Brenciu în turneul său naţional „Fac ce-mi spune inima”.