Educaţia ar trebui să fie accesibilă tuturor, indiferent de statutul social şi de situaţia materială, mai ales dacă vorbim de învăţământul preuniversitar, care reprezintă baza oricărei profesii. Şi, totuşi, de aproape şase luni, elevii din judeţul Constanţa care fac naveta pentru a ajunge la cursuri aşteaptă să le fie decontate cheltuielile de transport. „Potrivit legislaţiei în vigoare, elevii care nu au unităţi de învăţământ în localităţile de domiciliu şi sunt nevoiţi să facă naveta pentru a urma cursurile unei şcoli/liceu beneficiază de decontarea transportului. Banii vin, însă, de la Ministerul Educaţiei, care ne alocă fondurile pe baza adreselor lunare pe care le trimitem cu numărul de beneficiari şi suma necesară”, a declarat contabilul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Aurel Tudorică. El a adăugat că, la nivelul judeţului nostru, elevii nu şi-au mai primit banii din a doua jumătate a lunii noiembrie 2012. „Niciun judeţ din ţară nu a mai primit fonduri pentru decontarea transportului, pentru că, începând din 2013, Ministerul Educaţiei nu a alocat credite în acest sens. Suma totală pe care noi trebuie să o primim pentru cei aproape 6.500 de elevi navetişti este de 2.500.000 de lei, din care 800.000 de lei reprezintă restanţa pe 2012”, a mai spus contabilul şef al ISJ.
TRANSPORT „PE DATORIE” Problema transportului este cu atât mai gravă cu cât beneficiarii provin din mediul rural, cei mai mulţi din familii cu o situaţie materială precară, educaţia fiind singura lor şansă de a avea un trai mai bun. „Avem peste 100 de copii care fac naveta. Am mai vorbit cu şoferii de pe mijloacele de transport în comun, care îi mai aduc „pe datorie”, în unele zile. Din cauza lipsei banilor, se înregistrează şi absenţe. Lipsesc sporadic: vin două zile, lipsesc una sau invers, în aşa fel încât nici să nu piardă foarte mult din materia predată”, a spus directorul Grupului Şcolar „Carsium” din Hârşova, prof. Nicoleta Oprea. Dacă luăm în calcul faptul că, la nivel naţional, rata abandonului şcolar este de 17% în mediul rural, este mai mult decât posibil ca lipsa banilor să-i oblige pe mulţi liceeni să părăsească cursurile.
Printre elevii care învaţă la „Carsium” se numără şi Viorel Enea, elev în clasa a IX-a, care locuieşte în Gârliciu, localitate aflată la aproape 19 kilometri de Hârşova. Lunar, el trebuie să plătească 250 de lei pentru abonament, în condiţiile în care singurul venit al familiei îl reprezintă salariul tatălui, de 650 de lei. „Comparativ cu alte familii, care au doi copii la şcoală, în Hârşova, şi nu au niciun venit, eu nu am motive să mă plâng. Dar, chiar şi aşa, ne vine greu să ne descurcăm fără aceşti bani. Cum ar trebui să mai trăim? Ne este teamă că dacă problema nu se rezolvă în următoarele două luni, cât mai are anul şcolar, nu vom mai primi banii niciodată”, a spus mama lui Viorel, Georgiana. În actuala situaţie economică a ţării, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că se caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.