Noi focare. Un incendiu care a cuprins două hectare de vegetaţie a izbucnit la 60 de kilometri sud de centrala nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei. Incendiul a izbucnit luni, în localitatea Sosnivka, la 60 de kilometri la nord de Kiev, dar va fi stins cel târziu astăzi, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, Viktoria Ruban. Zona de securitate din jurul centralei de la Cernobîl, unde a avut loc cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie, se întinde pe o rază de 30 de kilometri. La rândul lor, autorităţile ruse au dat asigurări că nivelul de radioactivitate din ţară nu este crescut în urma incendiilor. Temerile privind zonele de la graniţa cu Ucraina şi Belarus, unde solul este contaminat în continuare cu particule radioactive, în urma dezastrului din 1986, de la Cernobîl, persistă la nivelul comunităţii internaţionale. Directorul Institutului rus pentru Păduri, Andrei Sirin, a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare, dar a subliniat că aceste păduri necesită apărare specială împotriva incendiilor, pentru că un nor radioactiv se poate ridica împreună cu fumul.
Elementele radioactive cele mai periculoase lăsate moştenire de catastrofa de la Cernobîl sunt cesiul şi stronţiul, ce pot agrava riscul de cancer şi malformaţii genetice, în caz de expunere prelungită. Există o ameninţare mai mare în ceea ce priveşte cancerul şi mutaţiile în viitor, în special pentru copii, embrioni, în cazul femeilor însărcinate. Unii experţi europeni susţin totuşi că riscurile pentru sănătate rămân reduse, chiar dacă particulele radioactive din regiunile contaminate de accidentul de la Cernobîl sunt repuse în suspensie în aer de incendiile de pădure. Cesiu 137 radioactiv ar putea fi transportat de vânt până în Suedia, dar riscurile sunt mici. Totuşi, în 2002, incendiile uriaşe din Rusia au dus la creşterea contaminării cu Cesiu 137 în Franţa şi în alte ţări, a reamintit Philippe Renaud, şef al laboratorului pentru expertizarea radioactivităţii mediului de la Institutul pentru Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară.
Inel de poluare în jurul Terrei. Incendiile de vegetaţie din centrul Rusiei, Siberia şi vestul Canadei au creat un nor enorm de poluare, care acoperă emisfera nordică, a avertizat NASA. Monoxidul de carbon, unul dintre gazele cele mai periculoase degajate în atmosferă de incendiile de vegetaţie, a fost detectat în afara teritoriilor Rusiei şi Canadei. Satelitul Aqua al NASA, echipat cu senzori pentru analizarea atmosferei, a detectat o schimbare în concentraţia de monoxid de carbon la o altitudine de 5,5 kilometri. Oamenii de ştiinţă din cadrul NASA anunţaseră anterior că, zilnic, concentraţia de monoxid de carbon de deasupra Rusiei europene creşte cu circa 700.000 de tone, din cauza incendiilor. În prezent, substanţele poluante din Rusia şi Canada au format un inel în jurul planetei, ce se deplasează spre nord.
Mai puţin oxigen la Moscova. Nivelul oxigenului înregistrat ieri, la Moscova, este de 3,7 ori mai mic decât limita normală, iar temperaturile sunt în continuare foarte ridicate. De două săptămâni, locuitorii din Moscova au avut de suferit de pe urma mirosului de ars şi fumului provocate de incendiile de vegetaţie din regiune. Marţi, situaţia s-a îmbunătăţit datorită schimbării direcţiei vântului, iar miercuri, fumul s-a dispersat complet. Incendiile de vegetaţie afectează, în prezent, 22 dintre cele 83 de regiuni ruse, unde de la mijlocul lunii iunie s-a instalat un val de căldură anormală. Bilanţul oficial este de 53 de morţi. Situaţia este în continuare tensionată în regiunile Belgorod, Ivanovo, Lipeţk, Moscova, Nijni-Novgorod, Riazan, Tambov, Voronej. 165.000 de persoane şi 39 de aparate de zbor sunt mobilizate pentru a lupta cu cele peste 600 de focare de incendii, care mistuiseră până miercuri peste 90.000 de hectare de vegetaţie.