Pericol pentru sănătate. Ce conţin, de fapt, ketchup-ul şi maioneza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pericol pentru sănătate. Ce conţin, de fapt, ketchup-ul şi maioneza

Sănătate 25 Martie 2017 / 14:18 1280 accesări

Fie că mâncăm de post sau de dulce, sosurile ocupă un loc aparte în alimentația noastră de zi cu zi. Iată ce conţin de fapt ketchup-ul şi maioneza şi ce trebuie să verifici înainte de achiziţionarea acestor produse. Ketchup-ul este unul dintre cele mai consumate sosuri. Deşi acesta aduce un gust aparte cartofilor prăjiţi, ketchup-ul conţine numeroşi aditivi alimentari periculoşi pentru sănătate. Astfel, chiar dacă există produse în magazine cu un singur aditiv alimentar, putem cu ușurință identifica până la 9 E-uri într-un singur produs, printre care: E202 - Sorbat de potasiu; E211 - Benzoat de sodiu; E260 - Acid acetic; E300 - Acid ascorbic; E330 - Acid citric; E412 - Guma guar; E415 - Guma xantan; E440 - Pectina; E466 – Carboximetilceluloza; E950 - Acesulfam K;E955 – Sucraloza; E1422 - Amidon modificat

Extrem de important este faptul că alimentele care conţin aditivii E202, E211, E260, E300, E466, E950, E955 sau E965 nu pot fi folosite în alimentaţia copiilor.

Dar nu numai aditivilor trebuie să le acordăm atenție. Tot la fel de important este conţinutul de carbohidrați, care poate depăși 31g/100g sau conținutul de sare, care poate ajunge la 2,8g/100g.

Ce trebuie să verificați înainte de achiziționarea produselor tip Ketchup: termenul de valabilitate; ingredientele de pe eticheta produselor (menționate în ordine descrescătoare, după proporția fiecărui ingredient); conținutul de tomate (pasta, piure sau concentrat) să fie cât mai mare; aditivii alimentari (E-urile) menționați pe eticheta produsului.

Un alt sos preferat de români este maioneza. Şi aceasta conţine numeroase substanţe dăunătoare. Astfel, chiar dacă există produse pe raft care par să fie fără aditivi alimentari (E-uri), în anumite produse putem cu ușurință identifica până la 8 E-uri, printre care:

E160 - Beta-caroten; E202 - Sorbat de potasiu; E211 - Benzoat de sodiu; E223 - Metabisulfit de sodiu; E270 - Acid lactic; E320 - Butil hidroxianisol (BHA); E321 - Butil hidroxitoluen (BHT); E330 - Acid citric; E385 - Etilen diamină tetra acetat (EDTA); E412 - Gumă guar; E415 - Gumă xantan; E954 – Zaharină; E1200 – Dextroză; E1404 - Amidon modificat

De reţinut este faptul că alimentele care conţin aditivii E160, E202, E211, E223, E270, E320, E321, E954 sau E1200 nu pot fi folosite în alimentaţia copiilor mici sau sugarilor. Dar nu numai aditivilor trebuie să le acordăm atenție. Principala componentă a maionezei o reprezintă uleiul vegetal, care este foarte caloric și poate reprezenta până la 83% din produs. Așadar, în momentul alegerii trebuie să acordăm o atenție deosebită valorii energetice pentru a avea o dietă echilibrată.

Ce trebuie să verificați înainte de achiziționarea produselor tip Maioneză:

termenul de valabilitate; ingredientele de pe eticheta produselor (menționate în ordine descrescătoare, după proporția fiecărui ingredient); aditivii alimentari (E-urile) menționați pe eticheta produsului.

Taguri articol


12