Periplu artistic prin epoca lui Nicolae Tonitza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Periplu artistic prin epoca lui Nicolae Tonitza

Cultură 27 Februarie 2010 / 00:00 552 accesări

Muzeul de Artă găzduieşte, timp de o lună, o expoziţie de grafică şi sculptură de o rară frumuseţe, care îi oferă iubitorului de artă prilejul de a face o incursiune în arta românească modernă. „Nicolae Tonitza în Grupul celor Patru şi epoca sa” propune spre admiraţie lucrări de grafică ce nu pot fi expuse, de obicei, din motive care ţin de protejarea valoroaselor creaţii şi a căror frumuseţe poate fi admirată doar în albumele de specialitate.

Evenimentul plastic a fost prilejuit de comemorarea a şapte decenii de la trecerea în nefiinţă a „pictorului copiilor”, Nicolae Tonitza, dar şi de marcarea a 85 de ani de la constituirea Grupului celor Patru, din care mai făceau parte, alături de Tonitza, Francisc Şirato, Ştefan Dimitrescu şi sculptorul Oscar Han.

Pictorul de... 50.000 de euro. Deschiderea expoziţiei a fost un bun prilej de a-i invita pe adolescenţii de la Liceul „George Emil Palade” la o lecţie de artă susţinută de directorul Muzeului de Artă, criticul Doina Păuleanu. Incursiunea artistică făcută, ieri, pe tărâmul artei moderne, le-a oferit elevilor informaţii inedite şi utile de artă vizuală. „Colecţiile din muzeele constănţene - Muzeul de Artă din Constanţa şi Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu - formează unul dintre nucleele muzeale cele mai importante dedicate operei lui Tonitza, din întreaga ţară”, a specificat criticul de artă Doina Păuleanu. Directorul unuia dintre cele mai importante muzee de artă modernă şi contemporană din ţară i-a informat pe adolescenţi că Tonitza este unul dintre cei mai bine cotaţi artişti români pe piaţa de artă (n. r. o lucrare de Nicolae Tonitza se vinde cu 20.000-50.000 euro), alături de predecesorul său, întemeietor de şcoală, Nicolae Grigorescu.

Tonitza, pictorul Bisericii „Sfântul Gheorghe” De asemenea, adolescenţii au aflat că unul dintre lăcaşurile de cult din Constanţa, Biserica „Sfântul Gheorghe”, a fost pictat de însuşi Nicolae Tonitza. Pe tot parcursul lecţiei de artă, elevii au urmărit imagini cu lucrări reprezentative din opera pictorului comemorat, ieri, chiar pe 26 februarie, ziua în care se stingea din viaţă, în urmă cu şapte decenii.

Spre final, muzeograful Alexandra Radu i-a provocat pe cei prezenţi la un concurs. Elevii au răspuns la câteva întrebări reprezentive despre viaţa şi opera lui Tonitza (ale căror răspunsuri s-au strecurat în prelegerea susţinută de criticul de artă Doina Păuleanu), iar cei mai atenţi dintre ei au fost premiaţi. Cei patru norocoşi care au câştigat câte un permis gratuit (de două persoane) de intrare în muzeu, pentru o perioadă de trei luni, sunt: Claudiu Roşu, Cristina Costache, Ştefan Ion şi Cornel Ştefan. „Aş vrea să închei, spunându-vă, ca odinioară cronicarul, că nu e mai frumoasă zăbavă în viaţa voastră decât privitul tablourilor, alături de cititul cărţilor”, a conchis criticul Doina Păuleanu.

Cei care vizitează expoziţia „Nicolae Tonitza în Grupul celor Patru şi epoca sa” pot să admire şi lucrări semnate de: Iosif Iser, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Jean Al. Steriadi, Nutzi Acontz şi Lucian Grigorescu.

Cei care vizitează expoziţia au ocazia să vadă, în original, una dintre cele mai frumoase lucrări din arta românească, „Bătaie cu flori la şosea”, semnată de Ştefan Luchian. Acuarela realizată de „pictorul florilor” se află în patrimoniul muzeului constănţean, categoria Tezaur, iar publicului larg i se oferă prin această manifestare de înaltă ţinută artistică un privilegiu deosebit de a o vedea în original. Oferind privirii această lucrare, conducerea Muzeului de Artă şi-a propus să marcheze venirea primăverii şi să celebreze eternul feminin.



12