Periplu în universul armelor albe şi de foc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziţie unică pe simezele Muzeului Marinei Române

Periplu în universul armelor albe şi de foc

Cultură 11 August 2011 / 00:00 573 accesări

Muzeul Marinei Române (MMR) îşi întâmpină vizitatorii, în preambulul celei mai mari sărbători a spiritualităţii marinăreşti, cu o expoziţie specială, de arme albe şi de foc, „Armata română în perspectiva evoluţiei armamentului”, organizată în premieră, la Constanţa. Vernisajul a avut loc, ieri, în sala „Comandor Dimitrie Ştiubei” a MMR, în prezenţa unui public numeros, interesat să vadă obiecte vechi din patrimoniul instituţiei de cultură cu specific unic în peisajul muzeistic naţional. Deschiderea oficială a expoziţiei a fost precedată de un simpozion, menit să contureze contextul cultural-istoric al evenimentului, la care au luat parte specialişti ai MMR, dar şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Arme, Gheorghe Pop. Moderatorul întâlnirii a fost directorul MMR, conf. univ. dr. Olimpiu Manuel-Glodarenco.

Stilete, pumnale, săbii, baionete, flinte cu cremene, carabine, revolvere, puşti sau aruncătoare de grenadă anti-tanc, din secolele XIX-XX, se cer a fi descoperite şi admirate. Fiecare obiect este însoţit de o planşă explicativă, pentru ca cel care îl priveşte să-i cunoască „povestea”. „Vrem să atragem tânărul către cultură într-o manieră mai eficace, mai deschisă, nu într-o manieră ermetică, oferindu-i detalii despre trecutul ţării, al armatei, al obiectelor respective, dar şi despre ce înseamnă interculturalitatea”, a spus responsabilul de expoziţie, drd. Andrei Vochiţu.

Publicul poate să vadă, printre altele, puşca cu ac, precursoarea puştii clasice, folosită de dorobanţii români, în Războiul de Independenţă, sabia de dragon rusească, cu ordinul „Sfântul Gheorghe”, iniţiat de împărăteasa Ecaterina a II-a, dar şi puşca SKS, arma reprezentativă naţională.

• „Armele sunt ca şi banii: circulă”. • Expert dr. Carmen-Irène Atanasiu le-a recomandat organizatorilor ca această expoziţie să fie punctul de plecare pentru realizarea unui volum cu caracter enciclopedic, apreciind modul de etalare a exponatelor. „Acest tip de prezentare are efecte multiple: unul pedagogic, deoarece îmbogăţeşte cunoaşterea şi unul estetic. Este o expoziţie foarte elegantă şi rafinată şi vine cu idei noi de etalare”, a subliniat expert dr. Carmen-Irène Atanasiu, care a lăudat demersul celui care s-a implicat în organizarea expoziţiei, drd. Andrei Vochiţu. „Armele sunt ca şi banii: circulă. Circulă foarte mult”, a spus expertul evaluator al MMR, Sorin-Maxim Ursu. El a îndemnat publicul să fie atent şi la elementele de heraldică inscripţionate pe arme, care le conferă o valoare specială.

Acţiunile cultural-artistice incluse în programul dedicat Zilei Marinei Române continuă astăzi, de la ora 11.00, în sala Clio, cu o triplă lansare de carte.

Taguri articol


12