An de an, în preajma praznicului „Sfintei Mării”, ocrotitoarea oamenilor mării, Muzeul Marinei Române (MMR), instituţie unică în ţară prin specificul său, întâmpină marea sărbătoare a spiritualităţii marinăreşti printr-o serie de manifestări. Seria activităţilor se deschide marţi, de la ora 17.00, la Cercul Militar Constanţa, cu un simpozion menit să releve semnificaţia evenimentului, în România, dar şi la nivel internaţional. Comunicările vor fi susţinute de specialiştii MMR, iar moderator va fi directorul instituţiei, comandor conf. univ dr. Olimpiu Manuel Glodarenco. În finalul simpozionului, va fi proiectat filmul documentar „Istoria Marinei Române pe peliculă”.
Activităţile continuă, de la ora 10.00, la salonul expoziţional „Comandor Dimitrie Ştiubei”, cu o expoziţie de armament: „Armata Română în perspectiva evoluţiei armamentului”. Vernisajul va fi deschis de o suită de comunicări cu caracter ştiinţific şi evocări legate de imaginea şi trecutul de luptă al Armatei Române, care să contureze contextul cultural-istoric dedicat evenimentului.
Pasionaţilor de lectură li se pregăteşte, joi, de la ora 11.00, o triplă lansare de carte, organizată sub auspiciile MMR şi ale Ligii Navale Române, Filiala Constanţa. În sala de conferinţe „Clio” vor fi lansate, în prezenţa publicului preocupat de literatura de specialitate, volumele „Marina Comercială Română între tradiţie şi actualitate”, coordonatori expert dr. Carmen-Irène Atanasiu şi expert dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, dr. ing. Dumitru Corduneanu, „Sistemul de transport naval în România în secolul XX” şi „România în focul războiului. 1941-1945”, coordonator conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco.
Ziua Porţilor Deschise Constănţenii şi turiştii aflaţi pe litoral sunt aşteptaţi, sâmbăta viitoare, în intervalul orar 09.00-18.00, la un periplu... gratuit prin secole de istorie marinărească, deoarece, de Ziua Marinei, porţile instituţiei de cultură sunt deschise. De la această sărbătoare nu poate să lipsească muza Eutherpe, care este aşteptată luni, chiar de „Sfântă Mărie”, de la ora 18.00, la un eveniment special, la care este invitată şi muza Thalia. Printre protagoniştii manifestării cu titulatura „Marea Dragoste” se află: soprana Roxana Camelia Bageac de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, actorul Emanoil Cristoiu de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, Daniela Roşu şi Albert Ion Varban din Năvodari, care vor susţine manifestarea cu acorduri de chitară, dar şi pianista Cristina Teodoru de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. Evenimentul se va desfăşura cu participarea corului Colegiului „Regina Maria”, sub bagheta dirijorului dr. Horaţiu Alexandrescu.