Periplu printre amintiri, cu versuri şi cântec

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
In memoriam Grigore Vieru

Periplu printre amintiri, cu versuri şi cântec

Cultură 14 Februarie 2011 / 00:00 554 accesări

Constănţenii animaţi de dorul de poezie au ales să-şi petreacă o frumoasă zi de sâmbătă, cu aer primăvăratic, în primitoarea sală „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, pentru a celebra, la iniţiativa Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice „Concord”, personalitatea regretatului poet Grigore Vieru. Conceput ca un periplu rostit şi cântat printre amintiri, spectacolul omagial „Grigore Vieru - Taina care mă apără” a constituit o demonstraţie de normalitate într-o ţară dominată de pseudovalori. „Am vrut să demonstrăm că arta, cultura, tradiţiile nu cunosc frontiere care sunt stabilite artificial, din cauza unor conjuncturi politice. Sunt român macedonean şi susţin dintotdeauna apartenenţa la românitate, atât a românilor macedoneni, a basarabenilor sau a bucovinenilor, care trebuie, în primul rând, să gândească şi să simtă româneşte”, a spus preşedintele Fundaţiei „Concord”, conf. univ. dr. Dumitru Costea.

Cunoscuta poetă şi textieră Carmen Aldea Vlad, îndrăgita solistă Corina Chiriac, actriţa şi interpreta de muzică uşoară Ileana Şipoteanu, compozitorul Nicolae Caragia, actorii Laura Iordan şi Alexandru Andrei, jurnalistul Ionuţ Dulgheriu i-au adus un omagiu poetului. Acestora li s-au alăturat vocile suave ale micuţei gălăţence Maria Crăciun şi Dumitranei Lupu, dar şi cele ale corului Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”. De altfel, prestigiosul colegiu dobrogean, Liceul „Concord” şi instituţia gazdă au fost parteneri în realizarea evenimentului.

„Cultura românească şi istoria acestui popor sunt în permanenţă revendicate de mame străine, de globalizare şi de fel şi fel de forme străine ortodoxiei şi însăşi fiinţei noastre naţionale, care este, în fond, plină de bun-simţ şi moralitate. La televizor vedeţi o cultură străină poporului nostru, agresivă, vulgară (...). Se încearcă a se lua în derâdere ceea ce au făcut înaintaşii noştri”, a subliniat Corina Chiriac, făcând trimitere la episodul biblic al dreptei judecăţi a regelui Solomon.

Surpriza cea mare a spectacolului omagial, neanunţată în programul de sală, a constituit-o apariţia pe scenă a celui care a primit ultima îmbrăţişare a poetului, înainte de tragicul eveniment din ianuarie 2009, Fuego, alias Paul Surugiu. Acesta a susţinut un micro-recital emoţionant, pentru cei cu dor de Grigore Vieru.

Evenimentul, care a inclus şi proiecţii video, s-a încheiat cu oferirea unor diplome de excelenţă celor implicaţi în realizarea spectacolului in memoriam Grigore Vieru. „Suntem pozitivi şi alături de toată lumea care vrea să vină lângă artişti. Acest spectacol a fost încă un prilej de a constata că arta nu moare niciodată”, a spus Carmen Aldea Vlad.

Taguri articol


12