Periplul cultural prin Ţara Soarelui Răsare continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Periplul cultural prin Ţara Soarelui Răsare continuă

Cultură 19 Decembrie 2009 / 00:00 516 accesări

Acces la cultură Societatea de Haiku de la malul mării a organizat, ieri, în sala „Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa o manifestare cultural-artistică, dedicată Zilei Naţionale a Japoniei. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Grupul Şcolar „C. A. Rosetti” şi Şcoala nr. 12 „Bogdan Petriceicu Haşdeu”.

Momentul aniversar a constituit un prilej pentru preşedintele Societăţii de Haiku din Constanţa, prof. Laura Văceanu de a face un bilanţ al amplului proiect internaţional „Interculturalitate româno-japoneză”, prilejuit de sărbătorirea a cinci decenii de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Proiectul care a debutat în toamna anului 2008, în şcolile din judeţul Constanţa, dar şi din Ialomiţa şi Prahova a facilitat accesul elevilor, la arta şi tradiţiile nipone, dar şi la spaţiile de cultură şi de educaţie de la malul mării, un loc distins ocupându-l muzeele constănţene. Prin participarea la atelierele de haiku, haiga, ceremonia ceaiului, ikebana şi origami, copiii şi adolescenţii au descoperit specificul culturii şi spiritualităţii aparte din Ţara Soarelui Răsare, lucru care le-a lărgit, în mod considerabil aria de percepţie culturală. În cadrul evenimentului, drd. Anca Popescu a făcut o incursiune etapizată în istoria şi civilizaţia fascinanată a Japoniei, iar doi elevi de la Şcoala nr. 12 au prezentat date despre istoria celor două oraşe-port înfrăţite Constanţa şi Yokohama.

Poeme în volum Partea a doua a manifestării a fost dedicată lansării lucrării „Cântecul lirei”, semnate de profesoara Anastasia Dumitru, coordonatoarea cercului literar „Muguri”, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. „Volumul ’Cântecul lirei’ al prof. drd. Anastasia Dumitru reuneşte micropoeme şi poeme haiku realizate de-a lungul anilor, după familiarizarea sa cu filosofia Zen şi estetica liricii japoneze în cadrul Societăţii de Haiku din Constanţa. Varietatea temelor abordate, respectarea regulilor acestei creaţii cu formă fixă, forţa de sugestie a imaginilor dezvăluie o mare sensibilitate şi profunzime, rafinate de cultura sa umanistă”, specifică prof. univ. dr. Olga Duţu. În programul manifestării cultural-educative care anunţă finalul proiectului „Interculturalitate Românio-Japoneză” a fost prezentată şi antologia „Înmuguriri”, realizată de cei 20 de elevi din clasele a VI-a B şi a VII-a D a Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, în cadrul cercului literar „Muguri”. În volum se regăsesc şi creaţiile unor eleve laureate la concursuri literare naţionale: Adelina Luana Popa - Premiul al II-lea la Concursul Naţional „Ochii sufletulul meu”, Piatra Neamţ, Francisca Iancu şi Miruna Bancu - Premiul al III-lea la Concursul de Haiku. De asemenea, haiku-ul Mariei Bădeliţă este publicat în revista din Japonia „Meguro Kumin - Shakaikyouiku-kan” de către Yasuomi Koganei, în octombrie 2009.

Chiar dacă Proiectul „Interculturalitate Româno-Japoneză” s-a încheiat, ieri, prin această acţiune cu carater cultural-educativ, proiectele Societăţii de Haiku continuă. Preşedintele societăţii, prof. Laura Văceanu a mărturisit că anul viitor intenţionează să lanseze o antologie de haiku care să reunească creaţii ale elevilor din România şi din Federaţia Rusă şi, totodată, să editeze cartea proiectul „Interculturalitate Româno-Japoneză”. În acelaşi timp, Societatea de Haiku duce demersuri pentru înfiinţarea Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Haiku (World Haiku Teachers Association).

Taguri articol


12