Persoanele care călătoresc în statele UE, obligate să declare sumele de peste 10.000 euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Persoanele care călătoresc în statele UE, obligate să declare sumele de peste 10.000 euro

Politică 15 Iunie 2007 / 00:00 619 accesări

Cei care călătoresc în statele Uniunii Europene (UE) sînt obligate, de astăzi, să declare autorităţilor vamale sumele mai mari de 10.000 de euro sau echivalentul în alte valute, prevedere stabilită deja, în cazul României, de mai mulţi ani, prin normele băncii centrale. Acest tip de legislaţie are ca scop introducerea unei abordări europene comune la scară largă cu scopul de a controla mişcările sumelor de bani în sau din UE. Prevederea completează directiva UE referitoare la spălarea banilor care a introdus deja o monitorizare a tranzacţiilor efectuate prin instituţii de credit şi financiare. Autoritatea Naţională a Vămilor precizează că nu numai sumele de peste 10.000 de euro şi echivalentul în alte valute trebuie declarate ci şi alte tipuri de bunuri convertibile, precum cecurile. Potrivit noile reglementări, autorităţile vamale sînt împuternicite să reţină sumele nedeclarate descoperite în urma controalelor asupra călătorilor şi a bagajelor acestora şi pot iniţia proceduri împotriva persoanelor care nu declară sumele respective.

În privinţa amenzilor care decurg din aceste proceduri, rămâne la latitudinea fiecărui stat membru să se asigure că acestea sînt proporţionale cu infracţiunea, astfel încât să aibă efect de intimidare. Atunci cînd există dovada că sumele depistate reprezintă spălare de bani şi finanţare teroristă, statele membre trebuie să facă schimb de informaţii.

"Noile reguli vor face mai dificile pentru terorişti intrarea sau părăsirea teritoriului Comunităţii avînd asupra lor sume de bani necesare să finanţeze acţiunile lor ilegale, în acelaşi timp nu va presupune formalităţi administrative excesive pentru majoritatea călătorilor şi comercianţilor, avînd în vedere că suma de 10.000 de euro este destul de mare", a declarat comisarul european pentru taxe şi vamă, Laszlo Kovacs. În România, acest tip de control nu este o noutate, obligativitatea declarării sumelor în valută de peste 10.000 de eruo sau echivalentul în altă valută fiind reglementată de mai mulţi ani prin normele Băncii Naţionale a României. În prezent, nu toate Statele Membre monitorizează mişcările de cash la frontierele lor naţionale iar cele care o fac, au reguli naţionale care variază mult. Lipsa unui aranjament al UE pe scară larga subminează eficienţa controalelor şi lasă libere portiţe pentru infractori, care le pot exploata. Noua legislaţie armonizează deci regulile la nivel comunitar cu scopul de a asigura un nivel corespunzator al controlului referitor la mişcările de cash la trecerea frontierelor comunităţii, dar nu le împiedică să ia măsuri naţionale suplimentare, cum ar fi controale intra-comunitare.

Taguri articol


12