Potrivit unui studiu american, persoanele care consumă alcool cu regularitate par să facă mai mult sport decît persoanele care nu consumă deloc alcool, iar cele care beau un pahar sau două de băuturi alcoolice pe zi par să fie cele mai active. Folosind datele furnizate de un studiu guvernamental american efectuat pe adulţi, cercetătorii de la Universitatea din Miami au descoperit că, în general, timpul pe care oamenii îl alocă exerciţiilor fizice este în concordanţă cu cantitatea de băuturi alcoolice consumate într-o lună. Prin comparaţie cu abstinenţii, cei consideraţi mari băutori, care consumă alcool de cel puţin 46 de ori într-o lună, pentru femei şi de cel puţin 76 de ori pentru bărbaţi, fac sport, în medie, cu 20 de minute mai mult, în fiecare săptămînă. Băutorii moderaţi, care consumă alcool cu o frecvenţă de 15 - 45 de ori pe lună, pentru femei şi de 30 - 75 de ori pentru bărbaţi, fac sport cu zece minute mai mult, în fiecare săptămînă.
Atît băutorii moderaţi, cît şi marii băutori de alcool, au declarat că practică exerciţiile fizice viguroase, precum jogging-ul, în comparaţie cu persoanele care consumă puţin alcool sau deloc. Însă, faptul că băutorii de alcool, indiferent de cantitatea de alcool consumată, sînt, în general, persoane mai active decît abstinenţii, reprezintă totuşi o descoperire care merită să fie analizată mai în detaliu. O posibilă explicaţie este faptul că persoanele care obişnuiesc să bea alcool cu regularitate se folosesc de exerciţiile sportive pentru a arde caloriile oferite de alcool. Consumul moderat de alcool ar putea fi, totodată, un semn al unui stil de viaţă sănătos. O parte dintre marii băutori preferă, de exemplu, activităţile sportive în aer liber puţin mai aventuroase, precum schiul sau alpinismul. Alţii preferă sporturile de echipă, care includ, de obicei, o incursiune într-un bar, după terminarea activităţilor sportive.
Consumul excesiv de alcool şi toate celelalte obişnuinţe de consum care sînt dăunătoare pentru activităţile profesionale, familie şi starea de sănătate ale unei persoane, au consecinţe psihologice şi fizice grave asupra individului. În schimb, consumul moderat de alcool a fost asociat cu anumite beneficii potenţiale pentru starea de sănătate, precum scăderea riscului de apariţie a maladiilor cardiace. Acest aspect pozitiv se datorează, în parte, stilului general de viaţă al băutorilor moderaţi, care fac mai mult sport. Pe de altă parte, alcoolul prezintă şi cîteva aspecte pozitive directe, precum stimularea concentraţiei colesterolului bun din organism (HDL). Pentru a stimula beneficiile potenţiale şi pentru a minimiza eventualele pericole, experţii recomandă femeilor să nu bea alcool mai mult de o dată pe zi, iar bărbaţilor de cel mult două ori pe zi.