„Persoanele care îmi cer demisia nu știu despre ce e vorba”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le răspunde contestatarilor

„Persoanele care îmi cer demisia nu știu despre ce e vorba”

Politică 10 Ianuarie 2017 / 17:25 825 accesări
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: „Cred că toți cei care dau lecții despre constituționalitate nici nu au răsfoit excepția de neconstituționalitate a Legii nr. 90/2001“

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: „Cred că toți cei care dau lecții despre constituționalitate nici nu au răsfoit excepția de neconstituționalitate a Legii nr. 90/2001“

Acuzat că îi face jocurile președintelui PSD, Liviu Dragnea, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a afirmat, marți, 10 ianuarie, că persoanele care cer demisia sa ”nu știu despre ce e vorba”, comentând astfel protestele anunțate în mai multe orașe din țară, după ce a contestat la CCR legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să fie premier. „Nu este admisibil ca cei care conduc cele trei puteri ale statului să respecte condiţii diferite pentru a putea ocupa respectivele funcţii”, a spus Ciorbea, citat de Antena 3. Acesta a trimis la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001, care prevede că pot fi membri ai Guvernului doar persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate. „Am convingerea că nicio persoană de bună credința nu ar putea fi deranjată de faptul ca toți cei care fac parte din conducerea celor trei puteri ale statului ar trebui să îndeplinească aceleași condiții pentru a ocupa funcțiile de demnitate publică. Toți cei care vorbesc și dau lecții de moralitate, am convingerea ca n-au răsfoit acea excepție de neconstituționalitate“, a spus Victor Ciorbea. Acesta s-a declarat convins că multe persoane sunt deranjate de faptul că a crescut numărul de petiţii, de audienţe şi de rapoarte speciale, de când deţine funcţia de Avocat al Poporului. „Am făcut foarte multe sesizări din oficiu, anchete, care deranjează. Dacă asta deranjează, e altceva, măcar să spună deschis ce-i deranjează, dar să te ascunzi după o excepţie care vrea acelaşi regim juridic, acelaşi nivel de moralitate pentru toţi conducătorii din fruntea ţării, nu văd de ce anume ar fi cineva deranjat din ţară sau din lume. (...) Eu am solicitat, în esenţă, acelaşi tratament juridic pentru toţi cei care sunt în conducerea celor trei puteri ale statului, dacă acest principiu va fi îmbrăţişat de către CCR, Parlamentul ar urma să elaboreze întreaga legislaţie în materie, să o armonizeze şi să creăm un cadru legislativ armonios şi coerent“, a explicat Avocatul Poporului.

DE UNDE A PORNIT SCANDALUL

Amintim că problema legată de această lege a ieșit la iveală imediat după alegeri, când s-a discutat despre posibila învestire în funcția de premier a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Șeful statului, Klaus Iohannis, spunea pe toate căile că nu va semna decretul de numire a liderului social democraților, care a fost condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fradudă la Referendumul din 2012, privind demiterea președintelui de atunci, Traian Băsescu. Iohannis își argumenta decizia cu Legea nr. 90/2001, care prevede la articolul 2 că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care... nu au suferit condamnări penale“. La momentul respectiv, Avocatul Poporului a promis că va ataca legea la CCR, lucru pe care l-a și făcut. După cum era de așteptat, acțiunea Avocatului Poporului nu le-a picat bine liberalilor, care au acuzat instituția că îl reprezintă pe Liviu Dragnea, nu pe locuitorii României. La rândul său, președintele Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, a spus că această acțiune are un singur beneficiar.

Taguri articol


12