Persoanele care merg mai repede trăiesc mai mult

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Persoanele care merg mai repede trăiesc mai mult

Monden 06 Ianuarie 2011 / 00:00 516 accesări

Felul în care merg persoanele în vârstă de peste 65 de ani pare să fie asociat cu longevitatea acestora. În urma unor calcule, s-a ajuns la concluzia că speranţa de viaţă normală aşteptată la o vârstă dată începe să crească pentru ambele sexe dacă viteza de deplasare a persoanei depăşeşte un metru pe secundă. Viteza medie de deplasare a participanţilor a fost de 0,92 metri pe secundă. Acest studiu a fost realizat pe baza unor date culese în perioada 1985 - 2000 de la 34.485 de persoane, din care 80% erau caucazieni şi 59,6% erau femei, a căror vârstă medie era de 73,5 ani.

Cercetătorii americani din cadrul Universităţii Pittsburgh din statul american Pennsylvania au constatat că maniera de a merge a voluntarilor este asociată cu diferenţele înregistrate în ceea ce priveşte probabilitatea de supravieţuire, această asociere fiind valabilă indiferent de vârsta şi sexul voluntarilor. Felul în care merge o persoană este un indicator pentru longevitate la fel de bun ca ceilalţi factori de risc precum vârsta, sexul, utilizarea unui stimulator cardiac, existenţa unor boli cronice, trecutul de fumător, indicele de masă corporală şi tensiunea arterială. Mai mulţi factori ar putea explica motivul pentru care viteza de mers a unei persoane în vârstă este un bun indicator ce poate prezice numărul de ani pe care-i mai are de trăit acea persoană. Mersul necesită energie, un control al mişcărilor şi pune la lucru mai multe organe, inima, plămânii, sistemul nervos, circulator şi cel muscular. Un mers mai încet ar putea fi un semn al deteriorării felului în care funcţionează aceste organe şi sisteme.

Legătura strânsă între viteza de deplasare şi procesul de îmbătrânire a fost descoperită nu doar la om, ci la toţi reprezentanţii regnului animal. Bunăoară, odată ce animalele de companie încep să îmbătrânească, au nevoie de opriri de odihnă tot mai dese, în cadrul plimbărilor de dimineaţă. Chiar şi exemplarele de viermi din specia Caenorhabditis elegans, care se deplasează mai încet, mor mai repede decât exemplarele de aceeaşi vârstă care au dus o viaţă mai activă.



12