Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că persoanele care sînt adesea stresate sau deprimate prezintă riscuri mai mari de a dezvolta probleme de memorie faţă de oamenii cu o dispoziţie optimistă. Autorii acestui studiu cred chiar că au descoperit o metodă de prezicere a maladiei Alzheimer.
Cercetătorii Universităţii Rush din Chicago susţin că persoanele anxioase sau depresive prezintă de 40 de ori mai multe riscuri de a remarca la un moment dat că abilitatea lor de învăţare a fost afectată moderat. Aceasta este o formă de pierdere a memoriei şi, cel mai adesea, este o etapă de tranziţie între îmbătrânirea normală şi demenţă. Cercetătorii au monitorizat 1.256 de persoane în vîrstă, care la începutul studiului nu aveau probleme de memorie. La 12 ani de la începerea studiului, capacitatea de memorare a 482 dintre subiecţi era deja mai mică. Participanţii au fost supuşi unor teste de determinare a nivelului de stres şi a caracterului anxios. Cercetătorii au descoperit că participanţii cu probleme de memorie făceau parte din grupul subiecţilor ce sufereau de stres sau anxietate. În plus, creierul acestor persoane suferă modificări asociate cu maladia Alzheimer.
În urma unor studii anterioare, s-a descoperit că persoanele care se îngrijorează foarte des prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de Alzheimer faţă de persoanele nepăsătoare. Persoanele a căror capacitate de învăţare a fost afectată moderat au dificultăţi în a-şi aminti lucruri, totuşi, doar 10 - 15% dintre acestea vor dezvolta maladia Alzheimer, potrivit Societăţii Alzheimer din SUA.