După ce au înjumătăţit veniturile profesorilor, medicilor, pensionarilor şi au tăiat din indemnizaţiile de creştere a copiilor, acum a venit rândul persoanelor cu handicap şi a veteranilor să fie trecuţi pe lista reducerilor. Potrivit unui act normativ aflat încă în lucru, reprezentanţii Guvernului intenţionează să elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic şi radio-tv pentru veteranii de război, precum şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun şi CFR pentru persoanele persecutate politic şi să taie indemnizaţiile persoanelor cu handicap. Noile reduceri ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2011. De asemenea, Casa Naţională de Pensii nu va acorda nici anul viitor bilete de odihnă. Guvernul ar urma să taie indemnizaţiile primite de persoanele cu handicap şi să acorde sume fixe lunare, respectiv 340 lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu. În cazul persoanelor cu handicap care realizează venituri, alocaţiile vor fi de 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat şi 20 de lei pentru handicap mediu. „Indemnizaţiile persoanelor cu handicap au fost oricum reduse cu 15%, astfel că, în acest moment, o persoană cu handicap grav primeşte 400 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, Roxana Onea.
ASISTENŢII PERSONALI, OBLIGAŢI SĂ RENUNŢE. Tot de la 1 ianuarie 2011 ar urma să fie tăiate şi indemnizaţiile acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap, care sunt în prezent de 400 de lei lunar. Asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi va fi obligat să îngrijească două persoane cu handicap. Dacă nu poate îngriji două persoane cu handicap din cauză că are în grijă o persoană singură cu handicap sever, va primi doar jumătate din sumă. Această prevedere dovedeşte ignoranţa legiuitorului în ceea ce priveşte legislaţia din domeniul asistenţei sociale, care prevede că numai persoanele cu handicap grav pot avea asistenţi personali. Mai mult, este absurd să presupui că un asistent personal poate avea grijă de două persoane cu handicap. „Respectivele persoane depind de asistenţi. Cum ar putea un singur om să se împartă între două persoane cu handicap, care au nevoie în egală măsură de serviciile lui şi care, eventual, stau şi în două cartiere diferite?”, a spus Roxana Onea. Aceasta nu este singura măsură luată împotriva persoanelor cu grad de handicap. La mijlocul anului, guvernanţii nu au mai alocat bani la bugetul autorităţilor locale pentru plata asistenţilor personali şi au solicitat trimiterea acestora în şomaj, lăsând persoanele cu handicap grav fără niciun ajutor. O consecinţă directă a acestei decizii a fost creşterea numărului de intrări în instituţiile administrate de DGASPC. „În acest moment, funcţionăm peste capacitate. Mai grav a fost în cazul copiilor cu handicap, care erau în grija asistenţilor maternali sau au fost reintegraţi în familie. În urma controalelor la familii s-a constatat că aceştia nu erau bine îngrijiţi, părinţii nemaiavând posibilitatea de a le asigura tot ce aveau nevoie şi s-a decis reinstituţionalizarea acestora. În ceea ce priveşte asistenţii maternali, aceştia au renunţat şi au plecat din sistem”, a declarat Roxana Onea.
GENOCID. La nivelul judeţului Constanţa sunt înregistraţi peste 16.000 de adulţi cu diverse grade de handicap şi aproximativ 2.200 de copii. În cazul copiilor cu handicap, actul normativ stipulează că familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru cei cu handicap grav, 68 de lei pentru handicap accentuat şi 33,5 lei pentru handicap mediu. Asistenţii persoanelor cu handicap, însoţiţi de cei pe care îi îngrijesc, vor ieşi în stradă, săptămâna viitoare, nemulţumiţi de prevederile viitorului act normativ, a declarat preşedintele Sindicatului Asistenţilor Persoanelor cu Handicap, Victoria Hangianu. „În Uniunea Europeană, asistenţii personali primesc mult mai mulţi bani. Am ajuns în situaţia din 1989. Guvernul vrea să facă genocid? Cum vrea acest Guvern să ajute aceste persoane, cine le va îngriji?”, a mai spus Victoria Hangianu. Documentul indică şi abrogarea unor texte de lege care acordau ajutoare sociale pentru veteranii de război şi pentru persoanele persecutate politic în regimul comunist. Astfel, ar urma să fie eliminată, potrivit propunerilor din documentul citat, scutirea de la plata abonamentului telefonic şi a celui radio-tv pentru veteranii de război, iar cei persecutaţi politic pierd, pe lângă aceasta, şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun, dar şi la CFR. Totodată, indemnizaţiile primite de persoanele persecutate politic şi revoluţionari vor fi menţinute la un nivel redus cu 25%, în timp ce indemnizaţiile primite de pensionarii din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creaţie ar urma să fie diminuate cu 50%. Reamintim că, la nivelul judeţului Constanţa, persoanele strămutate şi persecutaţii politic au rămas, timp de aproximativ o lună, fără legitimaţii gratuite de călătorie pe mijloacele de transport în comun, după ce reprezentanţii Ministerului Muncii în teritoriu au refuzat să mai plătească aceste legitimaţii.