Persoanele fizice şi juridice vor plăti impozite similare pentru imobile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect guvernamental

Persoanele fizice şi juridice vor plăti impozite similare pentru imobile

Eveniment 30 Mai 2012 / 00:00 461 accesări

ALT MODEL DE IMPOZITARE Guvernul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor varia de anul viitor în funcţie de destinaţia imobilului. „Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate“, se arată în scrisoarea de intenţie trimisă de Guvern la FMI. În prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferenţiate în funcţie de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane fizice decât în cazul firmelor.

MOTIVE PENTRU SCHIMBARE Avocatul Gabriel Biriş, unul dintre susţinătorii introducerii impozitării imobilelor după destinaţie, spune: „Valoarea de piaţă nu este bună pentru impozitare, din mai multe motive, inclusiv pentru autorităţile locale. Exemplul bulei imobiliare este elocvent. Cum să-ţi faci programare bugetară multianuală pe veniturile unei primării când ai variaţii aşa de mari de preţuri?“. De aceeaşi problemă se lovesc şi dezvoltatorii imobiliari, ale căror randamente pot varia semnificativ. „Noi ce facem acum, impozităm investiţiile? Calitatea costă. Prin sistemul actual de impozitare se descurajează investitorii care urmăresc o calitate superioară, o arhitectură deosebită, iar astfel de clădiri presupun investiţii mai mari şi, în final, o valoare de piaţă mai mare“, a completat Biriş. În opinia lui, nu trebuie să existe diferenţiere între impozitele plătite de populaţie pentru imobilele de locuit şi imobilele construite de firme pentru închiriere.

INDEXARE Impozitele şi taxele locale vor creşte începând cu anul viitor cu 16,05%, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

În prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferenţiate în funcţie de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane fizice decât în cazul firmelor. De altfel, chiar modul de calcul diferă. La persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impoziabilă, calculată în funcţie de calitatea materialelor de construcţie, utilităţi şi zona în care este amplasat imobilul. În cazul companiilor, cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5% inclusiv din valoarea de piaţă. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.



12