Personajele lui Nea Iancu, reinventate în „O noapte furtunoasă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Personajele lui Nea Iancu, reinventate în „O noapte furtunoasă”

Cultură 11 Decembrie 2010 / 00:00 952 accesări

În cadrul celei de-a XXXVI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a adăugat în repertoriu un nou spectacol dedicat celor care îndrăgesc muzica românească: „O noapte furtunoasă”, după comedia omonimă a lui I. L. Caragiale, pe muzica lui Paul Constantinescu. Publicul invitat joi seară la premiera spectacolului, pus în scenă de conf. univ. dr. Lucia Cicoară-Drăgan, căreia îi aparţine şi concepţia scenografică, a fost întâmpinat de şlagărele celebrului Zavoidoc, pentru a intra mai bine în atmosfera mahalalei bucureştene de la sfârşitul veacului al XIX-lea, pe care Nea Iancu o prezintă în opera sa.

Acţiunea dinamică, personajele aflată într-o continuă mişcare pe scenă, intrările şi ieşirile zgomotoase ale Ziţei, interpretate cu aplomb de soprana Mădălina Sandu, decorurile care creează impresia unui amurg într-o grădină de vară, sunt doar câteva dintre atuurile celei mai recente premiere a Teatrului „Oleg Danovski”, sub bagheta maestrului Radu Ciorei. Regizoarei Lucia Cicoară-Drăgan îi revine şi meritul de a introduce în acţiunea piesei un personaj aparent nesemnificativ, pomenit în finalul operei, Dincă „care trage la pălincă”, cel care răstoarnă nr. 6 al casei, transformându-l în 9, producând astfel confuzii. De altfel, simpaticul „turmentat” Dincă, interpretat de George Tistu, deschide acţiunea piesei, fiind omniprezent pe scenă.

Deşi distribuţia piesei ar fi trebuit să fie exclusiv constănţeană, rolul Jupânului Dumitrache a fost interpretat de basul Mihnea Lamatic de la Opera Naţională din Bucureşti a cărui experienţă a contribuit la succesul comediei. Realizat în aproximativ două săptămâni, spectacolul şi-a datorat succesul, în mod special, entuziasmului tinerilor artişti ai scenei lirice de la malul mării: Mădălina Sandu - Ziţa, Ionela Duma - Veta, Răzvan Papp - Nae Ipingescu, Bogdan Sandu - Spiridon, Doru Iftene - Chiriac şi Ciprian Done - Rică Venturiano, dar şi dăruirii regizoarei. Singurul inconvenient al premierei l-a constituit faptul că vocile nu foarte puternice ale unor artişti lirici au fost acoperite de orchestră, publicul făcând un efort considerabil pentru a desluşi replicile soliştilor.

„Sper din toată inima în succesul acestei comedii, vreau să cred că lumea este încă dornică să se distreze, să râdă şi să se simtă bine” şi-a manifestat încrederea regizoarea Lucia Cicoară-Drăgan.

Capodopera muzicală a lui Paul Constantinescu este cel de-al doilea titlu din creaţia compozitorilor români - după opereta „Lysistrata”, de Gherase Dendrino - care se află în repertoriul instituţiei lirice de la malul mării. Aplauzele „furtunoase” primite la finalul premierei au demonstrat că publicul are nevoie de astfel de întâlniri esenţiale cu muzica românească.



12