Personalităţi în slujba arheologiei dobrogene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Personalităţi în slujba arheologiei dobrogene

Cultură 05 Mai 2010 / 00:00 408 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC) găzduieşte, astăzi, cu începere de la ora 10.30, colocviul cu tema „Evocări. Personalităţi ale ştiinţei româneşti în slujba arheologiei dobrogene”. Evenimentul este dedicat unor nume de prestigiu care şi-au consacrat aproape întreaga viaţă şi activitate ştiinţifică Dobrogei: Adrian Rădulescu, Petre Alexandrescu, Petre Diaconu şi Constantin Preda.

De altfel, ca un omagiu adus uneia din cele patru personalităţi evocate, aula MINAC poartă numele regretatului Adrian Rădulescu, fost primar al Constanţei (1989-1990) şi prefect al judeţului (mai 1990-noiembrie 1991). Profesor la Facultatea de Litere, Istorie, Drept, Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius” şi primul rector al instituţiei (1990-1991), istoricul considera Dobrogea „o parte integrantă şi unitară a vetrei carpato-danubiano-pontice, în care istoria a pulsat cu deosebită vigoare din timpuri imemoriale”.

Adrian Rădulescu a condus, timp de trei decenii (1969-1990), destinele MINAC, reuşind să transpună în realitate dorinţele lui Grigore Tocilescu, Vasile Pârvan şi Emil Condurachi. Concomitent cu săpăturile arheologice din situl Tropaeum Traiani, sub conducerea sa a fost construit edificiul muzeului de la Adamclisi, iar la Histria, în locul unei modeste construcţii, a fost ridicat pavilionul muzeistic. Pe agenda de lucru a importantului om de cultură au rămas Muzeul Carsium (Hârşova), gândit la amploarea celorlalte unităţi muzeistice din Dobrogea, monumentul funerar cu pictură, precum şi construcţia de protecţie a bisericuţelor din dealul de cretă de la Murfatlar. Specialist în istoria şi arheologia epocii greco-romane în Dobrogea, prof. univ. dr. Adrian Rădulescu s-a remarcat prin participarea la numeroase manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi prin publicarea de monografii, albume, studii şi articole.

Taguri articol


12