Personalităţile culturii dobrogene, reunite în „Dicţionar”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Personalităţile culturii dobrogene, reunite în „Dicţionar”

Cultură 04 Februarie 2011 / 00:00 1665 accesări

Cu toate că la Biblioteca Judeţeană Constanţa (BJC) „Ioan N. Roman”, proiectele pentru 2011 nu au fost, deocamdată, clar stabilite, un lucru este cert: cel de-al patrulea volum din seria „Dicţionarul de personalităţi dobrogene” va vedea lumina tiparului anul acesta. Tomul, dedicat personalităţilor spaţiului dintre Dunăre şi Mare care s-au afirmat în domeniul culturii, va oferi, alături de precedentele, o imagine de ansamblu a vieţii culturale, educative, politice şi economice dobrogene. Din colectivul de redacţie al lucrării care se află, în prezent, în lucru, fac parte: dr. Constanţa Călinescu, dr. Ion Faiter, dr. Liliana Lazia, prof. Ioan Popişteanu, Adriana Gheorghiu, Vanghele Culicea şi Eugenia Timofticiuc.

Primul volum al „Dicţionarului” a apărut în 2005, fiind dedicat celor care s-au remarcat în domeniul ştiinţelor: matematică, fizică, chimie, biologie, botanică, zoologie, medicină, tehnică, etnografie şi ştiinţe economice. La un an de la publicarea acestuia, cea de-a doua carte a adus în prim-plan numele unor oameni importanţi din politică, administraţie publică, armată şi justiţie. În 2008, efortul colectivului de redacţie s-a concretizat într-o nouă apariţie editorială, dedicată, de această dată, personalităţilor din: filosofie, psihologie, pedagogie, logică, sociologie şi teologie.

„Dicţionarul de personalităţi dobrogene” este o lucrare de referinţă pentru istoria locală - şi nu numai - „o adevărată memorie necesară atât generaţiilor prezente, cât şi acelora care ne vor urma şi vor trăi în acest spaţiu încărcat de istorie”, după cum se specifică în cuvântul înainte al lucrării. Întreaga serie, concepută după stricte criterii biblioteconomice, apare la editura „Ex Ponto”, sub egida Bibliotecii Judeţene. Acest proiect ambiţios, care a fost gândit încă din anul 2006, vine să reîmprospăteze informaţiile din lucrările învechite, care nu mai corespund momentului actual şi să scoată la lumină alte nume ale căror activităţi au marcat sau continuă să influenţeze străvechiul pământ românesc. O lucrare similară, dar de mici dimensiuni, sub titulatura „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească. Contribuţii la bibliografia Dobrogei”, coordonată de neobositul cercetător, cu nume predestinat, Constanţa Călinescu, a văzut lumina tiparului în anul 1969, la Editura Biblioteca Municipală Constanţa. Potrivit directorului BJC, dr. Liliana Lazia, cartea la care se lucrează în prezent ar putea să fie gata în luna mai.

Un ultim volum al „Dicţionarului” va reuni în paginile sale toate personalităţile care au fost omise în celelalte patru tomuri.

Taguri articol


12