În lipsa unui buget corespunzător în Sănătate, cadrele medicale care încă mai profesează în ţară vor fi specializate pe banii elveţienilor. Ministerul Sănătăţii (MS) va beneficia, în perioada 19 decembrie 2011 - 6 decembrie 2019, de o finanţare nerambursabilă, în valoare de 10 milioane franci elveţieni, pentru dezvoltarea unor programe de pregătire a personalului medical (medici şi asistenţi medicali) din toate unităţile sanitare, în specialităţile urgenţă, terapie intensivă pediatrică şi neonatală, precum şi medicină primară. „Această finanţare se acordă în cadrul „Programului de Cooperare “Elveţiano-Român” (SRCP) aprobat prin Acordul Cadru încheiat între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României, pentru implementarea Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economico-sociale din cadrul UE extinse, semnat la 7 septembrie 2010”, anunţă MS.
PROGRAMUL DE PREGĂTIRE A MEDICILOR DE FAMILIE VA URMĂRI ÎNFIINŢAREA UNOR NOI CENTRE MULTIFUNCŢIONALE, IAR ÎN CADRUL CELUI CARE VIZEAZĂ SERVICIILE DE URGENŢĂ VA FI INCLUSĂ ŞI COLABORAREA CU SERVICIUL AERIAN DE SALVARE ELVEŢIAN REGA, CARE SE VA IMPLICA ÎN DEZVOLTAREA CAPACITĂŢII DE SALVARE AERIANĂ A ECHIPAJELOR ROMÂNE.
Finanţarea acordată va fi administrată în Elveţia şi în România şi este considerată contribuţie elveţiană în favoarea României. Co-finanţarea de 15% se va furniza de către MS. Precizăm că nu este prima colaborare româno-elveţiană în domeniul Sănătăţii. În perioada 1996-2006, România a mai beneficiat de subvenţii elveţiene în cadrul a trei programe care au vizat dezvoltarea serviciilor de urgenţă şi neonatale din ţara noastră, mai precizează reprezentanţii MS.