PESCUIT ILEGAL. Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Constanţa au fost nevoiţi, în noaptea de miercuri spre joi, să facă uz de armamentul din dotare pentru a putea opri un pescador turcesc prins în apele teritoriale româneşti. „Pescadorul turcesc a fost identificat într-o zonă situată la 60 de mile marine est de Constanţa, travers cu staţiunea Mamaia. S-a solicitat efectuarea unui control la bordul navei de către o echipă a Poliţiei de Frontieră Române, însă cei aflaţi pe pescador au refuzat să oprească. La scurt timp de la interceptare pescadorul s-a pus în mişcare către sud, iar nava MAI 1104 a Poliţiei de Frontieră a plecat în urmărirea lui şi a cerut ajutorul Grupului de Nave Mangalia. La ora 03.10, pescadorul a fost reţinut“, a declarat cms. şef Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al IJPF Constanţa. Poliţiştii de frontieră spun că au reuşit să oprească nava Efeler 1, sub pavilion Turcia, după ce au executat focuri cu armamentul de la bord şi al echipajului, respectiv 49 cartuşe calibrul 7,62 mm şi 19 cartuşe calibrul 14,5 mm. Nava a fost lovită în zona sălii maşini, însă niciun marinar turc nu a fost rănit. Nava poliţiei de frontieră a remorcat pescadorul şi l-a adus în Portul Constanţa pentru continuarea cercetărilor.
DOSARE PENALE. La bordul navei Efeler 1, poliţiştii au identificat un echipaj format din nouă membri. „Cel mai probabil, comandantul navei şi proprietarul acesteia se vor alege cu dosare penale pentru acţiuni ilegale de pescuit industrial în apele teritoriale româneşti. După îndeplinirea formalităţilor, membrii echipajelor vor fi returnaţi în ţara de origine. Pescadorul va rămâne la sediul Grupului de Nave Constanţa până la finalizarea anchetei“, a adăugat cms. şef Adrian Burcea. În timpul anchetei, echipajul navei a declarat că nava se îndrepta spre Ucraina şi că au intrat în apele teritoriale româneşti pentru că li s-a defectat motorul. „Cu certitudine au lansat plasele de pescuit calcan. Nu este o perioadă optimă pentru această specie pentru că el cantonează acum la adâncimi de peste 40 de metri. Noi nu practicăm un asemenea pescuit pentru că nu sunt pescadoare care să îşi poată permite să iasă la distanţe aşa de mari. Dacă aveau noroc, braconierii puteau să plece cu peste o tonă de calcan“, a declarat Dorin Serstiuc, inspector piscicol al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Concluziile anchetatorilor privind intenţia turcilor de a bracona în apele teritoriale româneşti se bazează pe cele câteva zeci de plase tip setcă descoperite la bordul pescadorului.
Acesta este cel de-al patrulea pescador turcesc depistat în apele teritoriale româneşti de la începutul anului şi până în prezent. Primele trei nave turceşti venite să braconeze calcan au fost reţinute tot cu focuri de armă, în primăvara acestui an.