Sezonul estival 2012 va intra în istorie ca fiind cel mai aglomerat din punct de vedere al evenimentelor organizate la malul mării, mulţumită implicării autorităţilor locale şi Asociaţiei Litoral - Delta Dunării. Pentru a marca încheierea verii, peste 200 de pescari cu experienţă şi-au pregătit cel mai performant echipament şi au venit la Constanţa pentru a demonstra că sunt cei mai buni din lume, în cadrul celei de-a XIV-a ediţie a Campionatului Mondial de Pescuit la Crap. Competiţia, organizată de Rig Service, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi al Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, se află la prima ediţie pe teritoriul ţării noastre, locul de desfăşurare ales fiind Lacul Corbu. Cele 20 de echipe, din tot atâtea state, au sosit la Constanţa pe 25 septembrie. Pentru a fi siguri că experienţa constănţeană va fi una de neuitat, în prima seară organizatorii i-au invitat pe concurenţi să ia parte la o petrecere în stil tradiţional, cu muzică populară românească şi bucate din bucătăria autohtonă. „Trebuie să recunosc că organizarea a fost foarte bună. Suntem pentru a 14-a oară în Europa, pentru a participa la o competiţie de pescuit, dar aici am avut parte de cea mai bună organizare. În ceea ce priveşte petrecerea din prima seară, muzica ne-a plăcut foarte mult”, a declarat liderul echipei Africii de Sud (de patru ori campioană mondială la pescuit), Donald Johan. Pe lângă Africa de Sud, în competiţia din aceste zile mai sunt prezente echipe din Anglia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina, Ungaria şi, nu în ultimul rând, România.
PARADĂ ÎN CONSTANŢA Seria evenimentelor dedicate Campionatului Mondial de Pescuit la Crap a continuat, ieri, cu Parada Naţiunilor. „Îmbarcaţi” în autobuzele etajate aparţinând Regiei Autonome de Transport în Comun, concurenţii din cele 20 de state au plecat pe traseul Hotel Central - Bulevardul Mamaia - Bulevardul Lăpuşneanu - City Park Mall - Bulevardul Tomis - Cazino - Portul Tomis - Strada Mircea cel Batrân - Bulevardul Mamaia - Pavilionul Expoziţional Constanţa. Alături de ei s-a aflat şi fanfara SC RAJA SA Constanţa, care i-a încântat pe trecători cu acordurile marşurilor intonate. Deschiderea oficială a Campionatului a avut loc la Pavilionul Expoziţional Constanţa, în prezenţa primarului Constanţei, Radu Mazăre. „Întotdeauna mi-au plăcut oamenii care au o pasiune, pentru că a avea o pasiune înseamnă a avea o minte sănătoasă. Aţi venit aici în toamnă, când turiştii au plecat, când pasiunile de noapte, pentru care este cunoscută staţiunea Mamaia, s-au terminat. Acum veţi avea parte de o luptă în cadrul pasiunii voastre de zi. Vă urez fir întins şi spor la treabă”, le-a urat primarul Mazăre concurenţilor. „Fir întins” le-a urat concurenţilor şi vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin, prezent la eveniment, a declarat că, în condiţiile în care sezonul estival a început cu dreptul, printr-un weekend prelungit de 1 Mai, care a adus un număr record de turişti pe litoral, era normal ca o competiţie de asemenea amploare să marcheze finalul sezonului. Ziua de ieri s-a încheiat cu Gala de Deschidere a Campionatului Mondial de Pescuit la Crap, în cadrul căreia concurenţii au avut ocazia să socializeze şi să afle mai multe despre cultura oponenţilor.
INVESTIŢII DE 1,5 MILIOANE DE EURO Pentru ca cele 20 de echipe înscrise în concurs să poată concura în cele mai bune condiţii, reprezentanţii Rig Service au investit aproximativ 1,5 milioane de euro, printre lucrările realizate numărându-se şi amenajarea unei piste de concurs cu 75 de pontoane. „Pe fiecare ponton am pus o cameră de filmat şi concursul va putea fi vizionat în toate ţările participante cu standul dorit de fiecare. Cred că este un lucru senzaţional că putem organiza un Campionat Mondial, chiar dacă este vorba de unul la pescuit de crap. Sper ca echipele participante să se reîntoarcă în România, fie pentru a participa la alte campionate, fie pentru a pescui de plăcere”, a declarat preşedintele Rig Service, Florin Cârstocea. De asemenea, până pe 30 septembrie, Pavilionul Expoziţional Constanţa găzduieşte ediţia de toamnă dedicată a Târgului de pescuit, vânătoare şi ambarcaţiuni de agrement. În cadrul acestuia, amatorii de pescuit şi vânătoare pot achiziţiona echipamente, suveniruri şi pot admira expoziţia de trofee de vânătoare. „În cadrul târgului, pescarii constănţeni pot găsi multe produse care nu se găsesc în mod normal în magazinele de profil din Constanţa, iar preţurile sunt cu 5-10% mai mici decât în magazin”, a declarat nea Gică Pescarul, proprietarul magazinului de pescuit cu acelaşi nume. Începând de astăzi şi până pe 30 septembrie, cele 20 de echipe concurente îşi vor petrece timpul pe lac, încercând să prindă cea mai mare cantitate de crap.