E forfotă mare la sediul central al PSD, situat în șoseaua Kiseleff din Capitală. Motivul? Social democrații se pregătesc de o ședință în cadrul căreia urmează să discute teme extrem de importante, printre care se numără și remanierea și restructurarea Guvernului, dar și convocarea congresului partidului în vederea stabilirii unui candidat la prezidențiale. Ședința care ar urma să aibă loc luni, 8 ianuarie, vine după demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană. În acest context, președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat că se impune o reorganizare guvernamentală, politicianul susținând că este posibil ca Executivul condus de Mihai Tudose să fie format din 16 sau 18 ministere, în loc de 28 câte sunt în prezent. Sursele politice citate de România TV au precizat că se doreşte reducerea numărului de ministere din Cabinetul Tudose prin comasarea mai multor portofolii şi desfiinţarea altora. Printre modificările pregătite sunt comasarea Ministerului Mediului cu cel al Apelor şi Pădurilor şi a celui al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat cu cel al Economiei. Ministrul Muncii ar urma să preia atribuţiile ministrului Consultării Publice și Dialogului Social. De asemenea, ar urma să fie redus şi numărul posturilor de vicepremier. Ar urma să rămână unul, maximum doi vicepremieri, potrivit surselor România TV. În şedinţa CEx al PSD se va discuta şi despre miniştrii care nu au dat randament şi care riscă să fie remaniaţi: Florian Bodog (Sănătate), Liviu Pop (Educație), Graţiela Gavrilescu (Mediu), Ilan Laufer (Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat) şi Gabriel Petrea (ministrul Consultării Publice și Dialogului Social).
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL UNEI RESTRUCTURĂRI A EXECUTIVULUI
Potrivit Constituției, dacă se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, este nevoie de un nou vot de încredere în Parlament. În articolul 85 din Constituție se precizează: (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru. Dacă se va ajunge la restructurarea Cabinetului Tudose, atunci vom avea parte de un nou test al majorității parlamentare. „Sperăm să avem o majoritate solidă şi cu siguranţă tot ceea ce va hotărî Comitetul Executiv vizavi de o nouă structură guvernamentală va trece“, a spus preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău. Întrebat dacă va fi mai eficient un Guvern cu mai puține ministere, Bădălău a spus că „da, ar putea fi mai eficient. S-ar putea să fie decis să fie mai scurt, mai scoatem din birocraţie şi lucrurile să funcţioneze mai bine“.
SE CAUTĂ UN PREZIDENȚIABIL
Tot în ședința Comitetului Executiv al PSD, social democrații vor demara discuțiile pe marginea posibilului candidat la alegerile prezidențiale din 2019. Președintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, aruncă primele nume ale posibililor candidați PSD la prezidențiale. Politicianul nu exclude o candidatură a lui Călin Popescu-Tăriceanu din partea alianței PSD-ALDE, în alegerile prezidențiale din 2019. Liderul PSD Gorj a comentat însă, la Interviurile Infinit FM, că șanse foarte mari să fie nominalizată are și Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. „Îl văd pe Tăriceanu un posibil contracandidat cu șanse în fața lui Iohannis. Totuși, cel mai bine în sondaje, chiar și peste Iohannis, stă primarul Capitalei, Gabriela Firea”, a comentat liderul social democraților gorjeni. Prezidențiabilul PSD va fi decis în Congresul Extraordinar al partidului, care va avea loc în acest an.