Peste 100 de civili, inclusiv femei şi copii, au fost ucişi marţi, în cursul unui asalt al armatei siriene asupra unei regiuni de la periferia oraşului Homs din centrul ţării, a anunţat, ieri, organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. ONG-ul susţine că unii civili au murit în incendii, în locuinţelor lor, în timp ce alţii au fost ucişi cu arme albe, citând exemplul uciderii unei familii de 14 persoane, inclusiv a trei copii. Organizaţia adaugă că alte 32 de persoane, care făceau parte din acelaşi clan, au fost împuşcate mortal, fără să fi procedat imediat la identificarea lor. Cotidianul ”al-Watan”, apropiat regimului sirian, a scris că ”armata a reuşit să avanseze în mod remarcabil la periferia oraşului Homs, împotriva unor bărbaţi înarmaţi”. ONG-ul cere ONU să trimită de urgenţă o comisie de anchetă asupra problemei drepturilor omului la Homs, oraş numit de activiştii împotriva regimului ”capitala revoluţiei”, denunţând ”tăcerea internaţională asupra acestui oraş asediat şi bombardat intensiv de mai multe luni de către armată”. ONU a denunţat recent o ”proliferare a crimelor de război în Siria”, unde peste 60.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea la 15 martie 2011 a revoltei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, care s-a transformat între timp într-un război civil.
ACUZAŢIE AMERICANĂ Departamentul de Stat al SUA a acuzat autorităţile siriene că au întreprins bombardamente aeriene asupra Universităţii din Alep, soldate cu peste 80 de morţi şi aproape 160 de răniţi, a anunţat, ieri, agenţia rusă de ştiri Ria Novosti. Agenţia de presă oficială siriană SANA a afirmat că două rachete trase de terorişti au explodat la universitate, marţi, în prima zi de examene. Conform primarului din Alep, printre victimele atacului figurează în principal studenţi şi refugiaţi cazaţi în campusul universitar. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat atacul din Alep drept ”o crimă de război”. La rândul său, Rusia a denunţat ceea ce ea a numit ”o provocare sângeroasă şi un nou masacru în rândul unor persoane nevinovate din Siria”.
RĂSCUMPĂRARE REDUSĂ Răpitorii sirieni ai jurnalistei ucrainene Anhar Kocineva au redus suma răscumpărării cerute de la 50 de milioane la 300.000 de dolari, însă cer ca aceasta să fie plătită într-o săptămână, a transmis, miercuri, agenţia oficială ucraineană. În cadrul unui întâlniri, luni, pe Internet, cu un apropiat al lui Kocineva, răpitorii au solicitat suma de 300.000 de dolari, a declarat pentru agenţia Ukrinform un nepot al jurnalistei, Dmitro Astafurov. Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă nu a fost în măsură să confirme aceste informaţii. Anhar Kocineva, răpită în octombrie, de rebeli ce susţin că fac parte din Armata Siriană Liberă, lucra în Siria ca asistentă şi interpretă mai ales pentru presa rusă. De la sosirea sa în această ţară, în septembrie, Kocineva, care vorbeşte fluent limba arabă, a avut mai multe intervenţii la televiziunea siriană, pentru a apăra regimul lui Bashar al-Assad, primind ameninţări din partea rebelilor. Într-o înregistrare video filmată în captivitate şi postată pe Internet la sfârşitul lui noiembrie, aceasta afirma că a lucrat cu serviciile de informaţii ruse şi siriene, afirmaţii spuse probabil sub ameninţare. Răpitorii, care au amânat de mai multe ori ameninţarea cu execuţia, au acuzat, în decembrie, Ucraina că nu face nimic pentru eliberarea jurnalistei. Guvernul de la Kiev a negat.