Peste 100 de consumatori de droguri, prinşi pe litoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 100 de consumatori de droguri, prinşi pe litoral

Eveniment 21 August 2008 / 00:00 1258 accesări

Sezonul estival actual a adunat de două ori mai mulţi consumatori de stupefiante faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Afirmaţia aparţine şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, care a adăugat, ieri, că litoralul românesc reprezintă un punct de consum mai degrabă decît unul de trafic, majoritatea drogurilor fiind adusă din Capitală. Potrivit şefului BCCO, de la 1 iunie şi pînă în prezent, peste o sută de consumatori au fost depistaţi pe litoral. În topul staţiunilor preferate de consumatorii de stupefiante s-a situat, sezonul acesta, zona turistică Vama Veche - 2 Mai, iar drogurile cu cea mai mare „priză” la public sînt marijuana, canabisul şi haşişul. Şi jandarmii care acţionează în staţiunile din sudul litoralului au identificat, în perioada 28 iunie - 19 august, 13 infracţiuni de consum şi deţinere de droguri, fiind identificaţi 23 de consumatori.

Plantaţie de „iarbă” în Vama Veche

La marginea staţiunii Vama Veche a fost descoperită o adevărată plantaţie de „iarbă”, respectiv un teren viran întins pe o suprafaţă de 350 de metri pătraţi, de pe care au fost recoltate 72 de kg de cînepă, folosită de unii turişti la prepararea substanţelor halucinogene. Densitatea cînepei i-a dus pe anchetatori la concluzia că aceasta ar fi fost cultivată. Din cercetările efectuate, autorităţile spun că persoana care deţine suprafaţa respectivă de teren a declarat că nu are cunoştinţă despre cele înîmplate. De asemenea, Primăria Constanţa şi Autoritatea de Mediu nu au eliberat vreo autorizaţie pentru culturi speciale pentru acel teren. Şeful BCCO, Aurelian Pavel, a explicat că, la nivelul solului, marijuana are o concentraţie mai mică de THC - TetraHydroCannabinol - principala substanţă psihoactivă găsită în cannabis - marijuana şi alte droguri, însă prin fierbere, concentraţia THC creşte, iar cannabisul devine un drog foarte periculos. Cultura de cînepă a fost distrusă de jandarmii constănţeni.

Capturi peste capturi

Pe 14 august, jandarmii constănţeni, aflaţi în patrulare în staţiunea Vama Veche, au surprins în flagrant, în apropierea unei terase din zona plajei, doi turişti din judeţul Harghita, de 18 şi 21 de ani, avînd asupra lor o cantitate de cannabis. Cei doi tineri fierbeau într-o oală un amestec format din cannabis şi lapte, fiertură pe care au declarat că o preparau pentru consum propriu. În bagajele lor au fost găsite două seringi folosite, o pipă de sticlă avînd imprimată pe ea o frunză de cînepă şi două pungi de plastic ce conţineau masă vegetală de culoare verde, despre care cei doi au declarat că este cînepă. Pe 15 august, în zona corturilor amplasate pe plaja din Vama Veche, jandarmii au surprins un bărbat care se relaxa cu o ţigară confecţionată artizanal. Jandarmii spun că atunci cînd tînărul a dat cu ochii de ei, a încercat să dosească joint-ul. Deoarece se comporta suspect, jandarmii i-au percheziţionat bagajele şi au descoperit o „minifabrică” de confecţionat joint-uri, alcătuită dintr-o pungă de plastic plină cu cannabis, un dispozitiv de confecţionat ţigări, precum şi un pachet cu foi de ţigări. Constănţeanul de 38 de ani a refuzat să facă vreo declaraţie scrisă sau verbală referitoare la „marfa” pe care o deţinea. La doar cîteva ore, o altă tînără din Bucureşti a fost prinsă cu stupefiante. Fata de 25 de ani avea ascunsă în bagaje materie vegetală uscată de culoare verde - oliv, ambalată în folie de polietilenă. Iarba a reacţionat pozitiv la testul „Cannabis”. Pe 16 august, un turist bucureştean a fost prins cu 2 grame de cannabis. Iniţial, tînărul de 26 de ani a minţit, spunînd că a găsit iarba pe plajă. Ulterior a recunoscut că era a sa şi că avea de gînd să o consume. Cannabis a fost şi drogul preferat de un tînăr de 23 de ani din Giurgiu. Cei şase consumatori sînt cercetaţi penal în stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului. Cercetările vor fi definitivate de procurorii DIICOT. Pedeapsa pentru consum şi deţinere în vederea consumului se situează între şase luni şi doi ani de închisoare, respectiv doi ani şi cinci ani în faze agravante.

Acţiunile antidrog - orientate către scolile constănţene

Potrivit lui Aurelian Pavel, predispuşi la consumul de droguri sînt studenţii, oamenii fără ocupaţie şi chiar elevii. În ceea ce-I priveşte pe ultimii, reprezentatul BCCO a precizat că, pornind de la nişte informaţii conform cărora traficanţii şi-au îndreptat atenţia, mai nou, asupra elevilor din scolile generale, adică asupra a nişte copii de maximum 14 ani, acţiunile antidrog se vor îndrepta către unităţile de învăţămînt din judeţ.



12