Peste 100 de produse culinare turceşti, în concurs

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 100 de produse culinare turceşti, în concurs

Justiție 19 Octombrie 2009 / 00:00 717 accesări

UDTR continuă seria de proiecte destinate promovării tradiţiilor turcilor dobrogeni organizînd, ieri, cea de-a treia ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească de la Techirghiol. Peste 300 de turcoaice de la filialele UDTR din: Constanţa, Bucureşti, Medgidia, Tulcea, Brăila, Babadag, Isaccea, Măcin, Fîntîna Mare, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Mangalia, Hîrşova, Cernavodă şi Cumpăna s-au întrecut în prepararea de produse culinare tradiţionale. În cadrul festivalului au intrat în concurs peste 100 de produse culinare turceşti. Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: mîncare tradiţională, produse de patiserie şi produse de cofetărie. Juriul care a selecţionat produsele culinare cîştigătoare a fost format din reprezentanţi ai: UDTR, ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, ai Ministerului Culturii şi Cultelor, ai Consulatului Republicii Turcia la Constanţa şi ai jurnaliştilor. „Arta cu cei mai mulţi adepţi în lume rămîne arta culinară, iar cea turcească se evidenţiază prin varietate, simplitate şi savoare. Bucătăria turcească este renumită încă din perioada Imperiului Otoman şi de-a lungul timpului a influenţat arta culinară din estul Europei, dar şi din Orientul Mijlociu. Actualmente, s-a extins datorită restaurantelor cu specific turcesc, răspîndite în întreaga Europa. În bucătăria turcească se folosesc numai ingrediente proaspete, iar tehnicile de preparare sînt foarte simple“, a declarat preşedintele UDTR Osman Fedbi. La rîndul ei, preşedintele Comisiei de femei din cadrul UDTR şi coordonatorul festivalului, Melek Amet, a spus că arta culinară turcească deţine numeroase secrete pe care mamele le transmit fiicelor, din generaţie în generaţie. „Este foarte important să ne promovăm tradiţiile, iar bucătăria turcească face parte din identitatea turcilor dobrogeni. Am ales Techirghiolul ca locaţie în acest an deoarece este o localitate cu aer oriental, unde există un număr mare de etnici turci“, a mai spus Melek Amet. Faţă de anii anteriori, noutatea pe care o aduce Festivalul de la Techirghiol este că preparatele tradiţionale turceşti care au intrat în concurs au fost specifice zonei din care provin competitorii, atît din sudul, cît şi din nordul Dobrogei. La finalul competiţiei, filiala Mangalia a fost desemnată cîştigătoare la secţiunea mîncare tradiţională, filiala Tulcea, la capitolul patiserie, iar la secţiunea produselor de cofetărie a fost desemnată cîştigătoare filiala UDTR Isaccea. Tot în cadrul festivalului, ansamblurile folclorice Fidanlar şi Delikanlilar aparţinînd UDTR au susţinut un program de dansuri tradiţionale turceşti.

Taguri articol


12