Sâmbătă, în Constanța va avea loc o adevărată sărbătoare a sportului, în general, și a atletismului, în special! La 30 de ani de la prima ediție organizată în România, tot Constanța va găzdui și ediția aniversară a Crosului Național „Ziua Olimpică”. Dacă în urmă cu 30 de ani traseul a fost mult mai solicitant, linia de finiș fiind amplasată în nordul stațiunii Mamaia, la hotelul Caraiman, acum se va alerga doar până la parcul acvatic Aqua Magic, situat la intrarea în stațiune. Startul va fi dat la ora 10.00, de la Sala Sporturilor, pistolul urmând să fie mânuit de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, iar concurenții vor avea de alergat circa 5 kilometri, pe strada Mircea cel Bătrîn până la Capitol, apoi la dreapta pe bulevardul Mamaia până la Aqua Magic.
Organizatorii crosului - Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Asociația Județeană de Atletism, Asociația Olimpică Română și Comitetul Olimpic și Sportiv Român - au oferit presei toate detaliile despre eveniment în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi.
„Îmi doresc să avem cât mai mulți participanți. COSR pune la dispoziția alergătorilor 1.000 de tricouri, pe baza cărora aceștia vor avea acces gratuit la Aqua Magic, până la ora 12.00. Fiecare participant va primi la start un număr de concurs pe care la finiș îl va putea introduce într-o urnă, iar prin tragere la sorți va putea câștiga unul dintre premiile speciale oferite de către DJST Constanța. Premiile constau în materiale sportive: mingi, tricouri, treninguri. De asemenea, vom avea și premii pentru persoane cu dizabilități. COSR oferă premiile pentru categoriile de vârstă, iar Primăria Constanța va acorda trei premii speciale-surpriză”, a declarat Mariana Solomon, director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța.
„M-am numărat printre organizatori și acum 30 de ani. Atunci a fost un moment extraordinar pentru Constanța și pentru sportul românesc, dată fiind perioada comunistă, care nu se poate compara cu ce este acum. Crosul a fost deosebit, mai ales prin cei 10 kilometri care au trebuit parcurși, până la hotelul Caraiman. Acum, traseul este destul de accesibil celor care fac mișcare în mod regulat și celor care doresc să-și arate spiritul olimpic. Așteptăm și participanți din țară, sperăm ca vremea să ne ajute și crosul să fie o reușită. Cu toții ne dorim ca acest cros să reprezinte o sărbătoare pentru Constanța”, a spus Andrei Semerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanța și președintele Asociației Județene de Atletism.
„O noutate față de anii trecuți ar fi că tricourile se vor da la start, toți concurenții vor alerga în aceste tricouri oferite de organizatori. O altă noutate ar fi aceea că, dat fiind caracterul național al acestui cros olimpic, vor fi mai multe categorii de premiere: copii născuți în 2009 și mai mici, 2006-2008, 2003-2005, 1999-2002. Toți aceștia vor primi o cupă și o bicicletă pentru primul loc, o trotinetă pentru locul al doilea și o rachetă de tenis cu set de mingi pentru locul al treilea. La categoria open, respectiv participanții născuți în 1998 și mai mari, premiul pentru primul loc este o cupă și o bicicletă electrică, un stepper pentru locul al doilea și o rachetă de tenis cu set de mingi pentru locul al treilea. Validarea acestor premii se va face doar cu actul de identitate sau cu carnetul de elev. Suntem pregătiți pentru un număr cât mai mare de concurenți”, a precizat Mihai Orzan, consilier superior la DJST Constanța. Vor mai fi acordate premii speciale pentru cea mai tânără și pentru cel mai tânăr participant, pentru cea mai vârstnică și pentru cel mai vârstnic participant, dar și pentru cea mai numeroasă familie.
„Cred că ediția de sâmbătă de la Constanța este cel mai important eveniment olimpic organizat la nivel național în ziua de 17 iunie. Mi-aduc aminte cu mare plăcere de acel cros din 1987, la care au participat peste 2.500 de alergători, veneau cu trenul din toate colțurile țării. Cred că maximum 10% din atleții români de fond și semifond au lipsit de la crosul din 1987, iar pe atunci România avea foarte mulți atleți legitimați. Acea victorie înseamnă foarte mult pentru mine”, a povestit Ilie Floroiu, directorul Clubului Sportiv Farul Constanța și câștigător al crosului din 1987.
„Acest cros este un eveniment reprezentativ pentru sportul constănțean. În 1987 am reușit marea performanță de a termina cursa, dar acum 30 de ani aveam și 30 de kilograme mai puțin. Precizez că și anul acesta mă voi alinia la start, dar numai atât!”, a anunțat Ion Draica, fost campion olimpic la lupte greco-romane, în 1984, și participant la crosul din 1987!
„Împreună cu elevii de la secția de dans sportiv a Liceului cu Program Sportiv vom asigura o bucățică de show, pentru a umple timpul cu ritmuri latino, atât înainte de start, cât și la sosirea de la Mamaia. Sper să ne bucurăm împreună de acest eveniment jubiliar!”, a afirmat Magda Martinescu, director adjunct la LPS și profesor de dans sportiv.
Evident, la start vor fi în mare majoritate constănțeni, inclusiv elevi de la 53 de instituții școlare din județul nostru, care au confirmat deja participarea, dar și-au mai anunțat prezența și sportivi din București, Brașov și Brăila.