Peste 1.000 de universităţi din toată lumea, în Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
“Academic Impact”

Peste 1.000 de universităţi din toată lumea, în Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră

Justiție 12 Noiembrie 2013 / 00:00 444 accesări

Şedinţa Biroului Executiv al Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră a avut loc în perioada 7 - 8 noiembrie. Evenimentul a fost organizat în trei sesiuni şi a fost găzduit de Universitatea din Rize. Prima sesiune a fost dedicată aniversării a trei ani de activitate a Iniţiativei Academic Impact a ONU (UNAI). Lansată la 18 noiembrie 2010, de către secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, iniţiativa “Academic Impact” şi-a propus să dezvolte un parteneriat direct între universităţi şi ONU în vederea implementării celor zece principii care ghidează activităţile Naţiunilor Unite. În prezent, în această iniţiativă s-au înscris peste 1.000 de universităţi din toată lumea, care derulează o largă varietate de activităţi. RUMN este membră fondatoare a acestei iniţiative şi din 2011 coordonează activităţile dedicate promovării dezvoltării durabile prin educaţie. La evenimentul organizat la Rize, au participat rectori ai universităţilor din Reţea şi de la mai multe universităţi din Turcia, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, parlamentari, cadre didactice şi studenţi. Din partea ONU a participat Hasan Ferdous, coordonator al UNAI, care a făcut o prezentare a activităţilor derulate până în prezent şi a citit un mesaj al SG Ban Ki Moon, adresat participanţilor la eveniment. Din partea Parlamentului Republicii Turcia, deputatul Ismail Safi a prezentat aprecierile la adresa activităţilor RUMN şi a dat citire mesajului prim-ministrului Recep Tayip Erdogan.

Cea de-a doua sesiune a evenimentului a avut formatul unui atelier de lucru cu tema “Turismul ca factor-cheie pentru dezvoltarea durabilă în zona Mării Negre”. Au fost prezentate rapoarte din partea specialiştilor din Turcia şi România şi au avut loc dezbateri asupra oportunităţilor de colaborare în cercetarea ştiinţifică, educaţie şi schimb de experienţă. S-au identificat mai multe teme de interes pentru cooperare între universităţi din Albania, Serbia, Turcia, Rusia, Georgia şi România, cum ar fi turismul cultural, organizarea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, aspecte privind transportul şi logistica în turism, conservarea resurselor de apă şi energie sau managementul deşeurilor şi al dejecţiilor în zonele costiere. Participanţii au convenit să organizeze un consorţiu dedicat turismului durabil, care va fi coordonat de prof. univ. dr. Gabriela Tigu de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată rapoartelor privind activităţile RUMN şi problemelor cu caracter administrativ. Au fost prezentate rapoarte din partea preşedintelui RUMN, acad. Jorgaq Kacani, a secretarului general, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, şi rapoarte ale membrilor Biroului Executiv din fiecare ţară. Pe baza rapoartelor şi a dezbaterilor, au fost definite proiectele prioritare pentru perioada următoare ale consorţiilor şi centrelor RUMN care urmează să fie înfiinţate şi principalele acţiuni ce vor fi întreprinse. Biroul Executiv a hotărât aprobarea cererilor de a deveni membre ale RUMN pentru cinci universităţi din Azerbaijan, Rusia, Turcia şi România.

Viitorul Congres RUMN se va organiza la Belgrad, în perioada 10 - 13 septembrie 2014, şi s-a propus organizarea evenimentului în parteneriat cu Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene, cu ONU şi Asociaţia Universităţilor Europene. De asemenea, a fost aprobată componenţa unei comisii de nominalizare pentru a analiza candidaturile pentru funcţia de viitor preşedinte al RUMN, care va prezenta raportul la Congres. Un punct distinct pe agendă a fost dedicat celui mai important proiect al RUMN din această perioadă, şi anume, Centrul Internaţional pentru Tineret, ce va fi găzduit de Universitatea Tehnică şi Pedagogică din Crimea, de la Simferopol. Secretar general al RUMN, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut a prezentat rezultatul discuţiilor oficiale cu autorităţile din Turcia cu privire la finanţarea investiţiei. Astfel, la data de 6 noiembrie, la întâlnirea cu delegaţia RUMN, viceprim-ministrul Bekir Bozdag a exprimat angajamentul Guvernului Republicii Turcia să finanţeze acest proiect şi a fixat ca posibilă dată pentru punerea în funcţiune a obiectivului începutul anului universitar 2015 - 2016. Au fost prezentate şi rezultatele discuţiilor purtate cu înalţi oficiali ai Agenţiei Turce pentru Cooperare Internaţională - TIKA, care au reiterat angajamentul de a finaliza în cel mai scurt timp posibil această investiţie. Proiectul centrului a fost realizat pe baza unei cooperări între specialişti din Turcia şi Ucraina şi are forma unui campus cu capacitate de 720 locuri de cazare, sală polivalentă, cantină şi săli de sport. Investiţia este estimată la 25 de milioane dolari. Prezent la discuţii, reprezentantul ONU, Hasan Ferdous, a permis definirea contextului global în care va opera viitorul centru şi va permite organizarea de şcoli de vară, conferinţe, tabere şi evenimente tematice pentru studenţi din întreaga lume. În perioada următoare, un grup de lucru comun RUMN - UNAI va planifica primele programe de activităţi pentru perioada 2015 - 2017.



12