Peste 10.000 de credincioși constănțeni, la slujba de Bobotează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 10.000 de credincioși constănțeni, la slujba de Bobotează

Religie 06 Ianuarie 2019 / 16:46 1568 accesări

Peste 10.000 de persoane au participat, duminică, la slujba de Bobotează oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa. El a aruncat apoi trei cruci în mare, acestea fiind recuperate de trei bărbaţi, între care un musulman. La Buzău, un înotător s-a tăiat în sloiurile de gheaţă, iar la Galaţi crucea a fost scoasă de un fotbalist. Arhiepiscopul Tomisului a oficiat, duminică, începând cu ora 8.50, Sfânta Liturghie la Catedrala "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, iar de la ora 11.45 s-a pornit în procesiune de Bobotează, de la Catedrală până pe faleza Cazinoului Constanţa. Acolo, începând cu ora 12.00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de Sfinţire Mare a apei. După ceremonia religioasă, IPS Teodosie a urcat într-o barcă şi a mers în larg pentru a arunca cele trei cruci de lemn în apă. Mai multe persoane aşteptau deja acest moment, pe o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), la câţiva metri de mal. În momentul în care crucile au fost aruncate în mare, bărbaţii respectivi au sărit în apă, trei dintre ei reuşind să ajungă primii la cruci şi să le aducă la mal.

IPS Teodosie a afirmat, la finalul ceremoniei, că Boboteaza promite belşug şi bogăţie pentru acest an: "Boboteaza 2019 promite belşug şi bucurie anul acesta. Este belşug pentru că marea, iată, primeşte apă de sus, prin aceşti fulgi de zăpadă, cum îi stă bine Bobotezei. Astă noapte au fost câteva grade sub minus şi iată acum în liniştea mării, care este cu adevărat potolită, cum trebuie să fie viaţa noastră, am sfinţit marea, am aruncat cele trei cruci şi cei ce au cutezat au alergat şi le-au prins. Sunt bucuros că anul acesta Boboteaza este îmbrăcată în fulgi de zăpadă şi are apă lină, iar poporul a venit în număr foarte mare ca să primească această sărbătoare", a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Unul dintre cei care au reuşit să prindă crucea are 49 de ani şi este musulman. El a declarat, când a ajuns la ţărm, că participă pentru al doilea an şi este prima oară când reuşeşte să prindă crucea şi că speră ca aceasta să îi aducă sănătate.

O altă cruce a fost adusă la ţărm de un scafandru profesionist, în vârstă de 29 de ani, Gabriel Badea. El a spus că este pentru prima oară când sare după cruci, reuşind să şi prindă una dintre ele. Scafandrul a afirmat că apa mării a fost destul de rece, având vreo 3-4 grade Celsius, şi îşi doreşte ca această cruce să îi aducă sănătate pentru familia sa. El a precizat că cel mai probabil crucea pe care a recuperat-o din mare o va ţine în dormitorul copilului. Cei care au recuperat crucea au primit din partea Arhiepiscopiei Tomisului obiecte bisericeşti şi o sumă de bani.



12