Peste 11.000 de militari americani din Afganistan vor fi înlocuiţi anul următor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 11.000 de militari americani din Afganistan vor fi înlocuiţi anul următor

Externe 22 Octombrie 2009 / 00:00 346 accesări

Pentagonul a anunţat marţi că peste 11.000 dintre militarii mobilizaţi în Afganistan vor fi înlocuiţi în primăvara şi în toamna anului viitor. Efectivele care vor fi trimise în Afganistan în acest context, constituite din trei brigăzi, sînt destinate înlocuirii unităţilor a căror misiune se încheie şi nu vor reprezenta întăriri pentru cei 68.000 de militari americani prezenţi în teritoriu, a precizat Pentagonul. Preşedintele Barack Obama nu a clarificat încă, public, problema spionasă privind suplimentarea sau nu a efectivelor americane în teritoriu. Primele două brigăzi, de circa 7.700 de persoane, vor sosi în primăvară, iar a treia, constituită din 3.500 de militari, va ajunge în Afganistan la sfîrşitul anului viitor.

Un purtător de cuvînt al Pentagonului a anunţat, totodată, mobilizarea în noiembrie a aparatelor hibrid de transport aerian de tip MV-22 Osprey, jumătate elicoptere, jumătate avioane. ”După ce au fost în serviciu în Irak, acestea vor fi utilizate în Afganistan întrucît avem toată încrederea în capacităţile lor şi în aportul acestora în misiunea americană din teritoriu”, a explicat purtătorul de cuvînt Bryan Whitman. În opinia acestuia, aparatele hibrid, despre a căror utilizare nu a oferit detalii, vor fi mobilizate în sud, cea mai violentă regiune.

Trupe suplimentare finlandeze ar putea fi retrase înainte de alegeri

Trupele suplimentare trimise de Finlanda pentru monitorizarea primului tur al alegerilor afgane ar urma să fie retrase înaintea turului doi, a declarat ministrul Apărării, liderii politici finlandezi avînd opinii diferite în acest sens. Ministrul finlandez al Apărării, Jyri Hakamies, a declarat marţi că trupele finlandeze vor fi retrase şi înlocuite cu trupe suedeze de menţinere a păcii. “Finlanda, Suedia şi NATO au fost de acord ca finlandezii să revină la sfîrşitul lunii în ţară, iar Suedia să trimită mai multe forţe”, a declarat el. Retragerea lor ar fi necesară după expirarea contractelor curente, din cauza lipsei de interes în rîndul forţelor pentru prelungirea acestora. Generalul Veli-Pekka Parkatti a declarat marţi că militarii nu vor fi obligaţi să îşi prelungească contractele, care expiră la sfîrşitul lui octombrie, pînă după al doilea tur al alegerilor. Forţele finlandeze fac parte din ISAF şi operează, sub comandă suedeză, în Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului. Finlanda a trimis în Afganistan 115 militari, iar alţi 85 de militari suplimentari au fost trimişi pentru primul tur al alegerilor regionale şi prezidenţiale afgane.

Săptămîna trecută, lideri politici finlandezi anunţau că un număr semnificativ de militari vor rămîne în Afganistan pentru asigurarea securităţii scrutinului de la 7 noiembrie. Atît ministrul Afacerilor Externe, Alexander Stubb, cît şi şeful administraţiei prezidenţiale, Pavi Kairamo-Hella, declarau vineri că trupele suplimentare vor rămîne în Afganistan pînă după ziua acestor alegeri. Preşedintele finlandez, Tarja Halonen, a fost surprinsă de vestea retragerii militarilor finlandezi. Ea declara, marţi, în cadrul unei vizite în Egipt, că trupele suplimentare vor staţiona în Afganistan pînă după noile alegeri. Halonen sublinia că nu a discutat această problemă cu ministrul Apărării.

Australia vrea să-şi retragă rapid trupele din Afganistan

Ministrul australian al Apărării, John Faulkner, şi-a exprimat speranţa miercuri, la Sydney, că Australia îşi va putea încheia cît mai rapid posibil operaţiunile în Afganistan, cu toate că SUA şi NATO vor să trimită întăriri pe acest front. Canberra a trimis circa 1.500 de militari în Afganistan şi nu a stabilit o dată pînă la care să-şi retragă trupele. John Faulkner a recunoscut că această decizie va îngreuna eforturile generalului american Stanley McChrystal, comandantul forţelor americane şi ale NATO în Afganistan, în favoarea unei creşteri masive a efectivelor militare pentru a lupta împotriva insurgenţilor talibani care îşi întăresc poziţiile. Generalul McChrystal a avertizat în septembrie că războiul din Afganistan ar putea fi pierdut în decurs de un an, în lipsa unor întăriri importante care să combată insurgenţii talibani, înlăturaţi de la putere în timpul invaziei americane din 2001, care a urmat atentatelor teroriste comise asupra SUA la 11 septembrie. Dar preşedintele Barack Obama continuă să analizeze o eventuală trimitere de întăriri, în contextul în care războiul face obiectul unei opoziţii crescînde în SUA iar incertitudinea politică persistă în Afganistan, prin decizia adoptată marţi pentru organizarea la 7 noiembrie a unui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după un prim tur desfăşurat în august şi marcat de nereguli.

11 militari australieni au murit în Afganistan. Cu ocazia celui mai recent deces al unul militar australian, în iulie, premierul Kevin Rudd asigurase că “angajamentul Canberrei în Afganistan este solid, deşi nepopular”. Forţa Internaţională în Afganistan numără aproximativ 100.000 de militari, dintre care 68.000 americani, 9.500 britanici, 4.200 germani şi 2.900 francezi.



12