Peste 110.000 de refugiaţi au sosit în Europa, din ianuarie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 110.000 de refugiaţi au sosit în Europa, din ianuarie

Externe 23 Februarie 2016 / 16:50 506 accesări

Organizația Internațională pentru Migrații (OIM) a anunțat, marți, că peste 110.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Grecia şi Italia de la începutul acestui an, o creştere importantă faţă de nivelul înregistrat anul trecut, în aceeaşi perioadă. Numărul include 102.500 de persoane care au acostat pe insulele elene Samos, Kos şi Lesbos şi alte 7.500 de persoane care au sosit în Italia. În aceeaşi perioadă, au murit peste 410 migranţi şi refugiaţi. Ruta dintre Turcia şi Grecia rămâne cea mai periculoasă, cu 321 de morţi, a precizat organizaţia. În 2015, în Europa au sosit 100.000 de persoane de la începutul anului şi până în luna iunie, a precizat OIM. Un purtător de cuvânt al organizaţiei, Itayi Viriri, a precizat că acest prag de 100.000 de migranţi a fost depăşit în pofida condiţiilor meteorologice înregistrate pe mare, în ultima perioadă, pe ruta dintre Libia şi Italia. Migranţii care sosesc în Italia se află adesea într-o stare precară, după ce au fost supuşi violenţei de către traficanţi, în Libia, a subliniat OIM, adăugând că femeile fac obiectul unui trafic de persoane.

Poliţia greacă a început să evacueze, marţi, imigranţii de la frontiera cu Macedonia, unde au rămas blocaţi din cauza restricţiilor impuse de autorităţile macedonene. Imigranţii s-au aşezat pe liniile de cale ferată din punctul vamal Idomeni, luni, în încercarea de a pătrunde în Macedonia. Poliţia greacă şi autocare goale au pătruns în zonă, înainte de primele ore ale dimineţii de marţi, potrivit unui martor citat de Reuters. Într-unul dintre punctele de la frontiera cu Macedonia, circa 600 de persoane erau înconjurate de poliţia greacă, în încercarea de a-i evacua. La punctul de frontieră Idomeni se află circa 1.200 de imigranţi, majoritatea cetăţeni afgani sau persoane care nu au toate documentele necesare valabile asupra lor pentru a călători. Autorităţile macedonene au solicitat, luni, documente de călătorie suplimentare, inclusiv paşapoarte, pentru cei care încearcă să pătrundă pe teritoriul ţării. Multe ţări de pe ruta balcanică sunt doar puncte de tranzit pentru majoritatea imigranţilor, care se îndreaptă spre ţări cu stabilitate economică mare, precum Germania şi Suedia, însă tot mai multe state au început să restricţioneze accesul imigranţilor, de teama unui val uriaş de extracomunitari pe teritoriile lor, după cum au tot avertizat diferiţi politicieni, pe fondul venirii primăverii şi al creşterii temperaturilor. Cea mai afectată ţară de criza migraţiei rămâne însă Grecia, unde vin cei mai mulţi refugiaţi, după ce traversează Marea Mediterană, din Turcia. Marţi dimineaţă, încă 1.250 de imigranţi au sosit în Atena, la bordul curselor maritime, venind de pe trei insule greceşti. Unii dintre ei au bilete de autobuz pentru Idomeni, dar nu se ştie dacă autorităţile le vor permite să călătorească spre nord.

Armata slovenă va trimite militari la graniţa cu Croaţia, pentru a ajuta poliţia de frontieră să gestioneze fluxul de imigranţi care intră în ţară, în baza unei legi aprobate luni de Parlamentul Sloveniei. Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat că militarii vor fi trimişi la frontieră pentru a gestiona fluxul de imigranţi, pentru o perioadă de trei luni. Numărul de militari ce urmează a fi mobilizaţi nu este încă stabilit, ci depinde de valul de imigranţi de la frontieră. Decizia anunţată de Slovenia vine după ce Austria a impus, săptămâna trecută, cote zilnice pentru imigranţii care vor să intre pe teritoriul ţării, în încercarea de a reduce numărul acestora.

Guvernul danez a decis marţi să prelungească temporar controalele la frontiera cu Germania, cu zece zile, până pe 4 martie, a anunţat Ministerul pentru Imigraţie, Integrare şi Locuinţe. ”Guvernul consideră în continuare necesare controalele, în vederea evitării acumulării unor imigranţi ilegali în Danemarca”, a anunţat ministerul.

Citește și:

Danemarca prelungește temporar controalele la frontiera cu Germania

Slovenia trimite militari la granița cu Croația pentru a gestiona fluxul de imigranți

Mii de imigranţi blocaţi în nordul Greciei

Azilant înjunghiat mortal în Bavaria

Scandal în poliția germană, din cauza imigranților

Întâlnire de taină la Bruxelles, pe tema crizei migraţiei

Taguri articol


12