Peste 150 de oameni l-au omagiat pe Octavian Paler la Muzeul Literaturii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 150 de oameni l-au omagiat pe Octavian Paler la Muzeul Literaturii

Cultură 09 Mai 2007 / 00:00 750 accesări

Peste 150 de persoane au fost prezente, ieri, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), unde este depus corpul neînsufleţit al lui Octavian Paler, pentru a-i aduce un ultim omagiu scriitorului decedat luni, potrivit reprezentantului muzeului, Ştefania Coşovei. Printre cei veniţi să depună flori sau doar să îl omagieze pe reputatul prozator şi publicist s-au numărat scriitorii Geta Dimisianu, Ioan Groşan, Doru Braia, Paul Vincius sau avocata Ana Diculescu. Reprezentanţi ai MAPN au depus o coroană de flori din partea instituţiei. „Octavian Paler a fost un mare om al acestei naţiuni, care a ştiut să îi adune pe cei care s-au pierdut pe drum, cei din politică”, a spus Tudor Tudoran, un simpatizant al autorului, în vîrstă de 56 de ani. „Multă lume şi-a pus întrebarea dacă există Dumnezeu şi faptul că asemenea oameni există înseamnă că i-a creat cineva, nu doar i-a dat natura”, a declarat şi Iulia Dumitru, o tînără de 17 ani, o admiratoare a lui Paler.

Corpul neînsufleţit al scriitorului a fost depus marţi la MNLR, unde va rămîne pînă miercuri la prînz. „Cam toţi marii scriitori sunt depuşi aici”, a declarat PR-ul muzeului, Ştefania Coşovei. „Au murit foarte mulţi scriitori în ultima vreme, iar noi, la serile de muzică şi literatură de la 'Cafeneaua literară', facem numai 'in memoriam' de o lună şi se sperie lumea", a adăugat Coşovei. Octavian Paler va fi înmormîntat miercuri, la cimitirul Sfînta Vineri, la ora 14.00, dar de la ora 12.00 va fi organizată o întîlnire omagială la sediul MNLR.

Scriitorul şi jurnalistul Octavian Paler a încetat din viaţă luni după-amiază, la vîrstă de 80 de ani, din cauza unei crize cardiace. Unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani s-a născut la data de 2 iulie 1926, în satul Lisa (judeţul Făgăraş, azi Braşov). După absolvirea şcolii primare în satul natal, a fost admis bursier la Colegiul „Spiru Haret” din Bucureşti, după care a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi, simultan, pe cele ale Facultăţii de Drept. Înainte de revoluţia din 1989, a fost membru al Partidului Comunist Român şi deputat de Vaslui în perioada 1980 - 1985. El a fost, totodată, vicepreşedinte al Comitetului de Radiodifuziune şi Televiziune, preşedinte al Consiliului Ziariştilor, iar, în perioada 1970 - 1983, redactor-şef al cotidianului central „România liberă”. Octavian Paler a fost persecutat de Securitate din cauza viziunilor sale pro occidentale şi de critică la adresa PCR şi a lui Nicolae Ceauşescu. I s-a stabilit domiciu forţat şi i s-au interzis mai multe activităţi în lumea artistică. După revoluţie a fondat, împreună cu, printre alţii, Ana Blandiana şi Gabriel Liiceanu, „Grupul de Dialog Social”, care a luat poziţie împotriva comunismului. A fost, pe rînd, editorialist al ziarelor „România liberă”, „Cotidianul” şi „Ziua”. Octavian Paler a fost autorul a numeroase lucrări, printre care se numără „Umbra cuvintelor”, „Drumuri prin memorie I” (Egipt, Grecia), „Drumuri prin memorie II” (Italia), „Viaţa pe un peron”, „Scrisori imaginare”, „Mitologii subiective” şi „Autoportret într-o oglindă spartă”.



12