MĂSURĂ FĂRĂ PRECEDENT Peste 153.000 de imigranţi aflaţi în Spania în mod ilegal nu vor mai deţine, de la 1 septembrie, cardul de sănătate ce conferă dreptul de a primi îngrijiri medicale, măsură prin care Guvernul de la Madrid speră să economisească 500 de milioane de euro. De sâmbătă, imigranţii ilegali vor avea dreptul la îngrijiri medicale numai în caz de urgenţă, sarcină ori pentru copiii până la 18 ani. Este una dintre cele mai dure măsuri ale Guvernului de la Madrid, menite a garanta sustenabilitatea sistemului de sănătate publică, afectat de o datorie de 16 miliarde de euro, măsură faţă de care şi-au exprimat nemulţumirea unele comunităţi autonome spaniole şi numeroşi medici, precum şi partidele de opoziţie.
Numărul străinilor rezidenţi în Spania este de 5.711.040 persoane, potrivit Institutului Naţional de Statistică, însă 459.946 dintre ei nu au acte în regulă. Majoritatea străinilor aflaţi în situaţie ilegală, estimat la 306.477, provin din ţări membre UE, precum România, fapt pentru care nu au obligaţia de a se înscrie. Restul de circa 153.469 sunt imigranţi necomunitari, fără acte în regulă, pe care această măsură îi va afecta deoarece nu sunt asiguraţi, adică nu cotizează la sistemul de asigurări sociale, în timp ce până acum aveau acelaşi drept ca spaniolii, la asistenţă sanitară, pentru simplul fapt că erau înregistraţi.
SĂNĂTATE ÎN FUNCŢIE DE PAŞAPORT Costul medical raportat la numărul de locuitori din Spania este de 1.600 de euro, sumă care înmulţită cu numărul celor 153.469 de persoane afectate de măsura respectivă ar însemna o economie de numai 245 de milioane de euro, nici măcar jumătate din suma estimată de Executivul lui Mariano Rajoy. Suma ar putea fi mult mai mare, având în vedere faptul că nu există date oficiale despre aceste persoane iar unele ONG-uri menţionează aproape un milion de persoane în această situaţie. Ministerul Sănătăţii s-a angajat totuşi să nu-i lase fără tratament pe cei care suferă de o boală cronică ori se află în stare gravă. Îngrijirile vor fi finanţate de ţara de origine, dacă există un acord de colaborare, iar în lipsă, imigrantul va primi îngrijiri doar dacă medicul va constata un risc vital.
PROTESTE Principalele sindicate spaniole, federaţia asociaţiilor pentru apărarea sănătăţii publice şi organizaţiile de apărare a imigranţilor, integrate în platforma ”Avem dreptul la sănătate fără condiţii”, vor organiza manifestaţii, sâmbătă, în mai multe oraşe, pentru a cere Guvernului să retragă decretul. Provinciile Ţara Bascilor, Andalucia, Asturias şi Catalonia sunt cele patru comunităţi autonome spaniole care, împotriva dispoziţiilor legale, vor continua să acorde asistenţă imigranţilor ilegali. Partidul Popular, la putere, a acuzat opoziţia că dă dovadă de demagogie, în loc să colaboreze pentru a scoate Spania din criză, iar alte grupuri susţin că măsura distruge universalitatea sistemului de sănătate şi o consideră xenofobă. Peste 1.600 de medici au recurs la obiecţia de conştiinţă şi s-au angajat să acorde asistenţă imigranţilor, înscriindu-se într-un registru al societăţii spaniole de medicină familială şi comunitară. Medicii de la Urgenţe au avertizat că aceste servicii vor intra în colaps, când persoanele fără acte în regulă vor avea numai această cale pentru a se vindeca de o boală obişnuită.