Peste 20 de interpreţi au plecat de la „Mamaia Copiilor” cu premii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 20 de interpreţi au plecat de la „Mamaia Copiilor” cu premii

Cultură 10 Iulie 2007 / 00:00 3015 accesări

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor” a ajuns, ieri, la final. Festivalul s-a încheiat cu tradiţionala Gală a festivităţii de premiere, cînd participanţii la concursul naţional au fost răsplătiţi cu diplome, premii şi trofee.

În cele două seri de concurs, care s-au desfăşurat la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia, în zilele de 6 şi 7 iulie, au participat peste 100 de copii şi adolescenţi, 39 la Secţiunea de Interpretare, 20 la Secţiunea de Creaţie şi şase coruri la Secţiunea Grupuri vocale. De asemenea, pe scena Teatrului de Vară au urcat şi două grupuri de copii, care au asigurat backing vocals-ul concurenţilor: corul din Aninoasa, dirijat de Didina Botgros şi corul din Corbeanca şi Baloteşti, dirijat de Cristina Manoliu-Săvulescu. Ilustraţiile coregrafice au fost asigurate de grupurile „Ritm”, aparţinînd Palatului Copiilor din Bucureşti (coregrafă Eliza Idu) şi de Grupul „Arlechino” de la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca (coregrafă Tatiana Cignolini).

La notarea participanţilor la cele trei secţiuni ale concursului (Secţiunea de Interpretare desfăşurîndu-se, în acest an, pe patru categorii de vîrstă: 5 – 7 ani, 8 – 10 ani, 11 – 13 ani şi 14 – 17 ani), membrii juriului au ţinut cont de stilul de interpretare, prezenţă scenică şi costumaţie. Juriul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor” a fost format din poetul Adrian Păunescu (preşedintele juriului), Demeter Andraş – secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, Aurel Manolache – directorul festivalului, Margareta Pâslaru – interpretă de muzică uşoară, Victor Socaciu – cantautor, Cristian Zgabercea – directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Smaranda Oţeanu-Bunea – muzicolog, directorul Operei comice pentru copii, Eugen Rotaru – scriitor, Cătălina Chendea – reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Mioara Negescu – reprezentant al Societăţii Române de Televiziune, Bogdan Dragomir – reprezentant al Societăţii Române de Radiodifuziune, Viorel Gavrilă – compozitor, Maria Hondoreanu – reprezentant al sponsorilor şi Luminiţa Creaţa – reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Tineret.

Trofeul „Mamaia Copiilor”, cîştigat ex-aequo

Participanţii din acest an au fost, potrivit juriului, foarte bine pregătiţi şi au prezentat melodii adecvate vîrstei lor. Pe locul al III-lea la Secţiunea de Creaţie, s-a situat piesa „Fetele”, interpretată de Alexandra Ruge (muzica George Natsis, text Corina Despot), pe cea de-a doua treaptă a urcat melodia „Adevărul”, prezentată de Andrei Loică (muzica şi text Gabriel Băruţă), iar premiul I a fost obţinut de cîntecul „Cu tine”, interpretat de Andrada Popa (muzica Nicolae Caragia, text Daniela Doroftei).

Premiile pentru Secţiunea Interpretare au fost acordate în funcţie de categoria de vîrstă, membrii juriului acordînd şanse egale celor 39 de concurenţi. La Grupa I (5 – 7 ani), premiul al III-lea a fost cîştigat de Miruna Gavriş („De ce n-are ursul coadă?”, Oradea), premiul al II-lea a fost atribuit lui Mario Gălăţanu („De ce?”, Iaşi), iar premiul I a fost obţinut de Ana Teodora Găitanovici („Speranţa”, Buzău). În ceea ce priveşte Grupa a II-a (8 – 10 ani), premiul al III-lea a fost oferit Gabrielei Anamaria Bugle („Limuzina”, Oradea), premiul al II-lea a fost cîştigat de Thalida Trofin („Rugă pentru pacea lumii, Focşani”), iar pe prima treaptă a podiumului a urcat Sabrina Ioana Stroe („Mie-mi place să dansez”, Braşov). Premiul al III-lea la Grupa a III-a (11 – 13 ani) a fost cîştigat de Cristian Herman („Şansa e de partea mea”, Iaşi), premiul al II-lea a fost atribuit Alexandrei Ruge („Stilul meu”, Oradea), iar premiul I a fost obţinut de Alina Manuela Păun („Vine iarăşi circul”, Craiova). Andreea Claudia Ion („Fără tine”, Bucureşti) a obţinut premiul al III-lea la Grupa a IV-a (14 – 17 ani), în timp ce Alexandra Maria Hojda a fost distinsă cu premiul al II-lea („Poate eu, poate tu”, Sighetu Marmaţiei). Premiul I a fost obţinut de Ligia Bianca Moldovan („Recunosc că mi-a fost dor”, Cluj Napoca).

Corul „Angelli” din Tecuci a obţinut premiul al III-lea la Secţiunea Grupuri vocale, corul „Athenaeum” din Focşani a luat premiul al II-lea şi corul „Vivere” a cîştigat premiul I.

La fel ca anul trecut, Trofeul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor” a fost acordat ex-aequo, el fiind împărţit între Florin Ovidiu Lazăr („Tu eşti primăvara mea”, Oradea) şi Mădălina Ioana Lefter („Primul cer”, Iaşi). „Sînt foarte bucuroasă că am cîştigat acest trofeu, pentru că am muncit foarte mult”, a spus, emoţionată, Mădălina Ioana Lefter. Fericiţii cîştigători au interpretat, încă o dată, pentru publicul aflat în Teatrul de Vară, dar şi pentru telespectatori, care au urmărit concursul în direct pe postul public de televiziune, melodiile cu care au impresionat juriul. „Am avut de ales între multe variante, dar complexitatea juriului a dus la aceste două soluţii pentru trofeu. Acest festival este o lucrare în timp, pentru că talentele nu vin spontan. Se poate visa la un repertoriu şi mai larg, care să îmbine clasicul cu modernitatea. Mulţumim părinţilor, ştim ce sacrificii fac şi prin ce umilinţe trec pentru a-şi împinge copii spre cultură”, a declarat poetul Adrian Păunescu, la finalul festivalului.

Ediţia din acest an a festivalului a fost organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Culturii şi Cultelor, Autoritatea Naţională pentru Tineret, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Consiliul Judeţean Constanţa şi Agenţia Naţională „Euroconcert”.



12