„Munca e brățară de aur... dar nici lenea nu a omorât pe nimeni”, spun parlamentarii care, în această perioadă, probabil că se relaxează pe plaje ultra-exotice de pe insule ale căror nume nu le putem pronunța. Între timp, mormane de hârtii îngălbenesc și putrezesc în sertarele Senatului și ale Camerei Deputaților. Nu vorbim despre hârtia igienică și nici despre foile pe care unii joacă „avioane”, ci despre proiecte legislative care nu au fost nici adoptate, nici respinse. Mai mult de 230 de propuneri normative se află, în prezent, în Purgatoriul Legislativului.
În timp ce parlamentarii sunt în vacanță, adică se relaxează, probabil, pe plaje exotice din țări și insule ale căror nume nu le putem pronunța, iar marea lor grijă este să nu bea prea puține cocktailuri, mormane de hârtii îngălbenesc și putrezesc în sertarele Senatului și ale Camerei Deputaților. Nu sunt orice fel de acte, ci chiar propuneri legislative uitate în arhivele Parlamentului poate chiar dinainte de această legislatură (2012 - 2016) și care, dacă ar fi adoptate, ne-ar influența viața iremediabil. Nu mai puțin de 239 de proiecte de act normativ se află în Purgatoriul legislativ. Între timp, pe aleși îi doare în... șezlongurile pe care se așază când își fac selfie pe plajă, pentru a le arăta fraierilor de pe Facebook ce bine se distrează ei. Dintre legile a căror soartă este incertă, 168 se află la Camera Deputaților, iar 71 sunt la Senat. În ciuda numărului mare de propuneri restante, aleșii nu au de gând să voteze nimic până când se întorc din vacanță, adică abia în toamnă. Iar la cât de „harnici” îi știm pe senatori și deputați, sunt slabe șanse să ia o decizie pentru toate proiectele până la alegerile generale, care vor avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul lui noiembrie sau la începutul lui decembrie.
TIMPUL TRECE, LEGEA... STĂ
Printre cele mai importante proiecte amânate de Legislativ se regăseşte cel privitor la modificarea legii avocaturii. Potrivit actului, avocații trebuie să fie anunțați instantaneu dacă li se interceptează convorbirile cu clienții, iar documentele privitoare la relația lor cu persoanele pe care le apără nu pot fi ridicate de procurori. O altă lege care e în stand-by este cea privitoare la doctorate, trimisă de președintele Klaus Iohannis spre reexaminare, acuzând anumite neclarități. „Norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlul de doctor”, a declarat Iohannis când a trimis legea spre reexaminare. Un alt proiect important care se află în Purgatoriul legislativ este propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a-i elimina pe preşedintele României şi pe ministrul Justiţiei din procedura de numire a mai multor funcţii-cheie din Justiţie. Nu în ultimul rând, proiectul privind modificarea legii antifumat ar clarifica anumite definiții, precum cea a spațiului public închis cu utilizare colectivă, sintagmă care, în forma actuală a legii, poate desemna chiar și un apartament în care locuiesc mai multe persoane. Dar parlamentarii nu se grăbesc nicăieri, doar trebuie să mănânce o pâine (degeaba) și după alegeri.