Peste 20.000 de plante şi animale pe cale de dispariţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SOS Terra!

Peste 20.000 de plante şi animale pe cale de dispariţie

Monden 14 Noiembrie 2011 / 00:00 371 accesări

Aproape 24.216 de specii animale şi vegetale sunt pe cale de dispariţie în lume, potrivit ultimei liste roşii publicate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii şi a Resurselor Naturale, IUCN. Din cele 61.900 de specii studiate, 801 au dispărut deja, cum este cazul rinocerilor negri, decimaţi de braconaj. Alte 4.000 sunt în pragul extincţiei iar 5.700 sunt într-o situaţie disperată. ”Trebuie aplicate urgent măsuri de conservare a speciilor ameninţate”, afirmă Simon Stuart, preşedintele Comisiei de Salvare a Speciilor din cadrul IUCN. IUCN este îngrijorată şi de soarta reptilelor. 40% din reptilele terestre din Madagascar sunt ameninţate cu dispariţia. De asemenea, cinci din cele opt subspecii de ton sunt în mare pericol, ca de exemplu, tonul roşu de Sud, tonul roşu de Atlantic sau tonul alb.

Speciile vegetale sunt şi ele în pericol. Din cauza exploatării excesive, mai multe plante folosite în scopuri farmaceutice sunt pe cale de dispariţie. Este cazul plantei Taxus contorta, folosită pentru producerea de Taxol, un medicament folosit în chimioterapie. Şi bradul de apă (Glyptostrobus pensilis), foarte răspândit în China şi Vietnam, este victima distrugerii habitatului său, din cauza agriculturii intensive. ”Lista roşie a IUCN este un indicator critic al stării de sănătate a biodiversităţii. Dacă nu acţionăm acum, generaţiile viitoare nu vor şti cum arată un brad de apă chinezesc sau un cameleon cu nas ciudat”, afirmă Jean-Christophe Vié, director adjunct al Programului IUCN pentru specii.

REGIUNI DE NELOCUIT Episoadele de vreme extremă, valuri de căldură din ce în ce mai intense în Europa, secetă periodică în Africa, inundaţii din ce în ce mai devastatoare pe insule vor fi mult mai frecvente din cauza încălzirii climatice, iar diferenţele regionale se vor accentua. Acesta este raportul Grupului de Experţi Interguvernamental pentru Evoluţia Climatului (Giec), discutat în această săptămână, în Uganda şi care va fi publicat în zilele următoare. Potrivit experţilor, este munca cea mai completă desfăşurată până în prezent în eforturile de măsurare a impactului pe care îl poate avea încălzirea climei asupra intensităţii şi frecvenţei fenomenelor climatice extreme. Potrivit celor mai pesimiste scenarii stabilite de acest organism ştiinţific de referinţă în ceea ce priveşte clima, unele regiuni ar putea deveni practic de nelocuit, avertizează versiunea provizorie a rezumatului raportului. ”Dacă dezastrele vor surveni din ce în ce mai frecvent şi/sau cu o amploare mai mare, unele regiuni vor deveni mai inadacvate ca zone de locuit sau de menţinere a activităţilor de subzistenţă. În unele cazuri, emigrarea va deveni permanentă şi va putea introduce noi presiuni în noile zone de primire, pentru regiuni ca atolii”, avertizează documentul. Schimbarea climatică va creşte frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură, a cicloanelor şi secetei. Dar nu toate regiunile vor fi afectate cu aceeaşi intensitate sau în acelaşi mod. În plus, aminteşte raportul, vulnerabilitatea zonelor populate depinde mai degrabă de gradul de pregătire şi de capacitatea de a acţiona, decât de evenimentele naturale extreme în sine.

ZONĂ DE RISC Europa de vest pare să fie zonă de risc pentru valurile de căldură, mai ales pe ţărmurile Mediteranei. Vara lui 2003, când temperaturile caniculare au provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane pe tot continentul, ar putea să fie o vară obişnuită la jumătatea secolului XXI. Oamenii de ştiinţă anticipează o creştere suplimentară de 1 până la 5 grade Celsius până în 2100, în funcţie de nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră. SUA şi Caraibii ar urma să se confrunte cu uragane cu potenţial mai devastator decât în prezent, arată raportul. În micile state insulare, principala ameninţare o reprezintă creşterea nivelului mării, sursa eroziunii zonelor de coastă, poluarea apei, pierderea terenurilor agricole şi, în caz de furtună, creşterea riscului de inundaţii. Acest raport va contribui la conţinutul celui de-al cincilea mare raport Giec privind schimbările climatice, aşteptat în 2014, în timp ce ultimul datează din 2007.

Taguri articol


12