Peste 200.000 de dispăruţi şi pînă la 100.000 de morţi, în Myanmar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conform evaluărilor ONU

Peste 200.000 de dispăruţi şi pînă la 100.000 de morţi, în Myanmar

Externe 12 Mai 2008 / 00:00 473 accesări

Numărul persoanelor date dispărute în Myanmar după ciclonul Nargis este estimat la 220.000, a anunţat duminică agenţia ONU pentru ajutor umanitar, avertizînd că există riscul distrugerii mediului, al izbucnirii de violenţe şi al declanşării unei migraţii în masă. Agenţia ONU a afirmat că evaluările realizate în 55 de municipalităţi din delta Irrawaddy şi în alte zone devastate indică faptul că pînă la 102.000 de persoane au murit în urma ciclonului Nargis, care a distrus numeroase locuinţe în noaptea de 2 mai. Aceste cifre diferă foarte mult faţă de cele anunţate de televiziunea de stat din Myanmar, care susţine că 28.458 de persoane au murit, iar alte 33.416 sînt date dispărute.

Autorităţile din Myanmar, ţară condusă timp de 46 de ani de regimuri militare autoritare, au fost ieri mult mai preocupate de referendumul organizat pentru adoptarea noii Constituţii. Presa oficială din Myanmar scrie că populaţia a participat „masiv” la referendumul constituţional, calificat drept „un succes” de către regimul militar, în pofida dezastrului provocat de ciclonul Nargis. De altfel, regimul militar a deturnat o parte din ajutoare pe care le-a distribuit celor care se prezentau la vot. Fără pic de respect pentru populaţia greu încercată oficialii din Myanmar nu au întrerupt exportul de orez şi încearcă să limiteze intrarea în ţară a ajutoarelor alimentare destinate zonelor devastate. Deşi populaţia suferă din cauza lipsei de alimente şi apă potabilă, în portul Thilawa, situat la gura de vărsare a rîului Yangon, erau încărcaţi, la sfîrşitul săptămînii, saci cu orez destinaţi Bangladesh-ului. Regimul birman, care deţine monopolul asupra exporturilor de orez ale ţării, a anunţat, de altfel, că intenţionează să-şi respecte toate obligaţiile contractuale. Junta militară vrea să profite cît mai mult după ce preţul orezului a atins un nou record, crescînd de mai mult de două ori de la începutul anului. Exporturile reprezintă o sursă valoroasă de valută pentru membrii juntei şi aliaţii acestora. În paralel, reprezentanţii organizaţiilor umanitare au obţinut un număr mic de vize pentru Myanmar. Guvernul militar birman a anunţat că acceptă ajutoare din întreaga lume, dar ezită să permită accesul în ţară al experţilor occidentali, deşi mulţi dintre aceştia aşteaptă de mai multe zile la Bangkok.

Eforturile de salvare nu sînt scutite nici de ghinion. Un cargobot care transporta primele ajutoare ale Crucii Roşii destinate supravieţuitorilor ciclonului Nargis, s-a scufundat duminică. Vaporul care transporta ajutoare pentru peste 1.000 de persoane, cel mai probabil a lovit un trunchi de copac în delta Irrawaddy, şi a început să se scufunde. Accidentul arată dificultăţile logistice enorme întîmpinate în distribuirea ajutoarelor pentru cei circa 1,5 milioane de supravieţuitori ai ciclonului, care au nevoie de alimente, adăpost şi medicamente. Toţi membrii echipajului şi patru reprezentanţi ai Crucii Roşii, aflaţi la bord, sînt teferi. Nava, care avea ca destinaţie oraşul Bogalay, s-a scufundat în apropiere satul Gone.

Taguri articol


12