Peste 200.000 de sisteme informatice din 150 de țări, afectate de atacurile cibernetice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Cea mai mare epidemie de ransomware din istorie“

Peste 200.000 de sisteme informatice din 150 de țări, afectate de atacurile cibernetice

Externe 14 Mai 2017 / 16:42 440 accesări

Lumea se confruntă cu intensificarea amenințării reprezentate de atacurile cibernetice, după cel mai recent val care a afectat peste 200.000 de sisteme informatice din aproximativ 150 de țări, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright, informează BBC News online. Șeful agenției UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii a mai afirmat că există temeri privind potențiale noi atacuri cibernetice în cursul zilei de luni.

Mai mulți experți în securitate cibernetică sunt de părere că un astfel de incident este iminent și s-ar putea produce chiar luni. Un tânăr cercetător britanic, cunoscut drept MalwareTech, care în mod accidental a găsit o soluție de oprire a atacului cibernetic de vineri, estimează că "un nou (atac informatic) va fi lansat (...) foarte probabil chiar luni".

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar și în România. Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Național Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicații Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault și alte sute de companii și instituții din întreaga lume.

MAJORITATEA SISTEMELOR AFECTATE, ÎN EUROPA

La rândul său, Mikko Hypponen, un oficial al firmei de securitate cibernetică F-Secure, a declarat că 130.000 de sisteme informatice din peste o sută de țări au fost afectate de valul de atacuri cibernetice, cele mai multe în Rusia și India, unde sistemul de operare Windows XP continuă să fie popular. Hypponen a declarat că seria de atacuri pare să reprezinte "cea mai mare epidemie de ransomware din istorie". Microsoft a transmis că situația este "dureroasă" și va lua "toate măsurile posibile pentru a proteja clienții noștri". Gigantul a trecut la oferirea de actualizări de securitate "pentru toți clienții care folosesc platforme Windows", inclusiv sistemele de operare Windows XP, Windows 8 și Windows Server 2003, informează agenția de știri AFP. Firma de securitate informatică Symantec a comunicat că majoritatea sistemelor afectate sunt în Europa, iar atacurile par să fi fost aleatorii. Virusul s-a răspândit prin intermediul rețelelor locale, "fără acțiunea utilizatorilor, exploatând o vulnerabilitate cunoscută a Microsoft Windows". Kaspersky Labs a anunțat că Rusia se află pe primul loc în rândul țărilor afectate de virusul informatic WannaCry, aici fiind semnalate peste 70% din atacuri, în timp ce România se află pe locul 9, la mică distanță de China, fiind a doua cea mai afectată țară din UE, după Luxemburg. Virusul de tip malware folosit în valul de atacuri informatice care a afectat recent zeci de țări a fost lansat în luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susține că a descoperit o breșă de securitate menționată în documentele NSA dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky. Cu mult înainte de atac, firmele de securitate cibernetică au tras un semnal de alarmă în legătură cu nivelul inadecvat de securitate al sistemelor informatice folosite de multe instituții și companii din întreaga lume. Instituții precum Serviciul Național Medical din Marea Britanie continuă să folosească Windows XP, un sistem de operare pentru care Microsoft nu mai oferă suport din anul 2014.

Atacurile au fost lansate cu un virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.



12