Peste 250 de elevi riscă să fie eliminați din Bacalaureat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lăsați să copieze

Peste 250 de elevi riscă să fie eliminați din Bacalaureat

Eveniment 06 Iulie 2015 / 00:00 972 accesări

Dacă, anii trecuți, Constanța era în centrul atenției din cauza neregulilor și fraudelor masive care aveau loc la Bacaulaureat, unele în mod organizat, cu acordul comisiilor de examen, în acest an, numărul cazurilor de fraudă a fost considerabil mai mic. În 2013 au fost înregistrate cele mai multe fraude în județul Constanța, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție au intrat pe fir și au cercetat cazurile de fraudă la Bac de la Năvodari, Mangalia și Constanța. Probabil că elevii și cadrele didactice au înțeles într-un final că riscul asumat este mult mai mare decât miza Bacalaureatului promovat, așa că, în această sesiune, doar șapte elevi au fost eliminați din examen pentru că au fost prinși copiind. Anul acesta, un caz de fraudă în masă a fost sesizat în județul Bihor, la centrul de examen de la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ștei. Acolo, pornind de la sesizarea că 42 de lucrări de la Matematică - proba E)c) - probă obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) - prezentau similitudini, s-a dispus vizionarea înregistrărilor în toate cele 14 săli de examen din centru din ziua probei. ”În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c), profesorii asistenţi nu au respectat  toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii”, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice, într-un comunicat. S-au dispus trimiterea Corpului de Control și constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenți din sălile în care a fost fraudat examenul, dar și a comisiei de Bac din centrul de examen. Cadrele didactice implicate în fraudarea examenului nu vor scăpa doar cu atât, ci vor trebui să dea explicații și organelor de cercetare penală. 

SE ANULEAZĂ PROBA? Pentru elevii care au susținut examenul în cele 10 săli se va verifica fiecare caz în parte, pentru a se vedea în ce măsură au fost implicați în fraudare. În funcție de ce se va stabili în urma anchetei pentru fiecare elev în parte, se vor stabili gradul de implicare și vinovăția și se vor lua măsuri ce merg până la eliminarea din examen.  

La centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, au susţinut examenul de Bacalaureat, în sesiunea iunie - iulie, elevii respectivului colegiu, dar şi cei de la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din localitate. La proba E)c) au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la Matematică şi 71 la Istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la Matematică şi 77 la Istorie). În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de Matematică un număr de 152 de elevi, iar proba de Istorie a fost susţinută de 39 de elevi. Supravegherea candidaţilor a fost realizată de 20 de profesori asistenţi, distribuiţi câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile amenajate pentru susţinerea probelor a existat aparatură de supraveghere/înregistrare audio-video.



12