Peste 250 de milioane de euro ar costa rezolvarea problemelor cu încălzirea la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 250 de milioane de euro ar costa rezolvarea problemelor cu încălzirea la Constanța

Administrație 14 Decembrie 2020 / 08:54 2387 accesări

Abonaţii RADET Constanţa se confruntă din ce în ce mai des cu lipsa căldurii şi apei calde.
Rețeaua are peste 50 ani și apar multe probleme cauzate de avarii și lucrări de întreținere.
Spre exemplu, sâmbătă, RADET a avut patru intervenții în diferite locuri la rețeaua primară ce transportă apă fiartă de la CET către Punctele Termice.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, spune că rețeaua este degradată și trebuia scoasă din uz și înlocuită din anii '90.

Nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar rețeaua este degradată și trebuia scoasă din uz și înlocuită din anii '90. Țevile rețelei au avut 12 mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie și crapă frecvent. Din această cauză a trebuit să întrerupem alimentarea cu apă caldă și căldură și mulți locuitori au fost afectați, printre care copii și bătrâni. Ne pare extrem de rău pentru asta!

Țevile rețelei au avut 12 mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie și crapă frecvent. Din această cauză a trebuit să întrerupem alimentarea cu apă caldă și căldură și mulți locuitori au fost afectați, printre care copii și bătrâni. Ne pare extrem de rău pentru asta!

Vergil Chițac a explicat care ar fi soluția care ar putea rezolva această problemă majoră a orașului, costul estimativ fiind de 251,3 milioane Euro.

Simt nevoia să elaborez puțin subiectul acesta despre care am scris și vorbit de 5 ani încoace foarte des. Problema termiei în Constanța în condițiile actuale are trei fațete: una tehnică, alta de finanțare și ultima juridică.

Cea tehnică a fost finalizată în 2019 și aprobată în Consiliul Local sub forma unui document numit: „Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța”.

Specialiștii care au elaborat-o au concluzionat că soluția tehnică trebuie să rămână aceeași, adică: centrală/CET, rețele primare și secundare de transport și distribuie spre Puncte Termice...dar toate noi...la nivelul tehnologic al zilelor noastre.
Din păcate, prezentul arată ca acum 50 de ani.

Iar costul estimativ al acestui sistem nou este de 251,3 milioane Euro din care, defalcat: 73,3 milioane costa o centrală termica /CET în cogenerare; 66 milioane schimbarea rețelei primare de distribuție de la centrală la punctele termice și 112 milioane schimbarea rețelei secundare care va lega punctele termice de consumatori/locuințe.

Nu se va putea face nimic fără finanțare, mai declară primarul Constanței:

Orice discuție despre centrale de cvartal sau alte soluții tehnice a devenit de atunci inutilă.
În absența unei strategii nu putem avea acces la finanțare.

Pentru finanțare însă am început să facem pași concreți de acum o lună pregătind aplicația pentru finanțare cu bani europeni pentru schimbarea rețelei primare care este, așa cum vedem cu toții, problema numărul unu! Și pe care RADET a preluat-o abia anul acesta. Sper ca în ianuarie 2021 să depunem documentația pentru a obține finanțare. O altă problemă este că nu putem accesa bani europeni prin actuala RADET care e în insolvență și iată că am ajuns și la problema juridică.



12