Peste 30 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru două proiecte din judeţele Mureş şi Caraş-Severin, care vizează conservarea, protecţia şi valorificarea patrimoniului cultural.
Contractele de finanţare au fost semnate marți de Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene (MDRAPFE), cele două proiecte urmând să fie implementate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, se arată într-un comunicat al MDRAPFE.
Primul proiect vizează reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş, are o durată de implementare de 89 de luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 11.273.740,86 de lei, din care finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAPFE - AM POR este de 9.201.073,17 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).
După lucrările de restaurare, consolidare și amenajare/refuncționalizare a spațiilor existente, în vederea valorificării muzeului la standarde europene, se estimează că numărul de vizitatori pe an va creşte la 7.404 (faţă de 6.985 câţi sunt în prezent).
Cel de-al doilea proiect are în vedere consolidarea, restaurarea, conservarea şi protecţia Cetăţii Ladislau din comuna Coronini (județul Caraş-Severin).
Alături de lucrările de restaurare, consolidare și amenajare/refuncționalizare a spațiilor existente, prin proiect va fi reamenajat şi Turnul 3 de sud-vest, vor fi conservate zidurile şi turnurile cetăţii cu asize de piatră, se vor amenaja platforme şi pasarele, se va construi un corp anexă, se vor realiza instalaţii electrice şi sanitare, precum şi iluminat arhitectural şi ambiental, se va amenaja incinta sitului şi se vor realiza alei pietonale. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 44 de luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 19.851.860,74 de lei, din care 19.348.458,15 de lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului) reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAPFE - AM POR. După finalizare, autorităţile locale estimează includerea cetăţii în circuitul turistic (cu minimum 750 de vizitatori pe an).
Până în prezent, pe Axa Prioritară 5 din POR 2014-2020, au fost semnate 15 contracte de finanţare, cu o valoare totală de peste 240 de milioane de lei.