Peste 300 de percheziții în aproape toată țara: evaziune fiscală și spălare de bani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Operațiune de amploare

Peste 300 de percheziții în aproape toată țara: evaziune fiscală și spălare de bani

Eveniment 09 Noiembrie 2016 / 09:37 2632 accesări

Procurorii Parchetului General au coordonat miercuri o operațiune de amploare în două dosare în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Este vorba despre nu mai puțin de 313 percheziții efectuate în București și în 29 de județe, prin care și Constanța, unde au avut loc trei descinderi. Acțiunile au vizat 16 firme care activează în domeniul jocurilor de noroc, dar și domiciliile unor persoane ale căror nume sunt implicate în această amplă investigație. Potrivit anchetatorilor, "din probele administrate până în acest moment a rezultat că în perioada 2013 - prezent a fost creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat prin neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea de aparate de jocuri electronice de noroc în săli deschise pe raza mai multor localități din județele mai sus menţionate", după cum se arată într-un comunicat de presă remis de Parchetul General.

Oamenii legii spun că veniturile obținute de pe urma jocurilor de noroc "au fost diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor/sistemelor de contorizare. Principalele modalităţi concrete utilizate pentru falsificarea mecanismelor/sistemelor de contorizare ale terminalelor de jocuri de noroc electronice utilizate de persoanele cercetate constau în modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor de tip EEPROM, amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc, modificarea controlului mecanic de ieşire, metodă ce nu necesită intervenţia fizică în aparat, și scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câştig - prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne” care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câştiguri mari (JACKPOT)", se mai precizează în documentul citat.

Procurorii au mai descoperit că banii ce nu erau trecuți în evidențele contabile ale societăților comerciale erau apoi reintroduși în circuitul economic ca "împrumut asociat" pentru extinderea activităților în domeniul jocurilor de noroc, oferindu-li-se în acest fel o proveniență aparent legală. Polițiștii care au luat parte la descinderi au pus în aplicare 24 de mandate de aducere, persoanele vizate având vârste cuprinse între 30 și 52 de ani. În percheziții au fost implicați ofițeri ai Direcţiei de Investigații Criminale, ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, din Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și din cadrul a 29 de inspectorate judeţene de poliție.



12