Peste 3.000 de decese provocate de Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mortalitate în creștere

Peste 3.000 de decese provocate de Ebola

Monden 29 Septembrie 2014 / 00:00 406 accesări

Epidemia de febră hemoragică Ebola a depășit pragul de 3.000 de decese, virusul omorând aproape jumătate dintre persoanele infectate, potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dat publicității sâmbătă. Din totalul de 6.574 de bolnavi de Ebola în cinci țări din Africa de Vest, 3.093 și-au pierdut viața. Printre noile cazuri de infectări se numără un medic american, voluntar în Sierra Leone, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită. Totodată, medicul-șef care organizează măsurile împotriva Ebola din Liberia, Bernice Dahn, a decis să se supună carantinei de 21 de zile, după ce unul dintre asistenții săi a decedat zilele trecute, din cauza infectării cu Ebola.

MORȚI COLATERALE Sistemele sanitare ale celor trei țări puternic afectate de epidemia de Ebola și-au dovedit limitele! De la începutul anului, aproape trei mii de oameni au murit, iar printre victime sunt multe cadre medicale din cele trei țări: Liberia, Sierra Leone și Guineea. Nu mai puțin de 208 medici, asistente sau infirmiere au murit din cele 373 de cadre medicale infectate, ceea ce pune și mai multă presiune asupra sistemelor medicale și așa în criză de personal calificat.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) atrag atenția că nu numai Ebola a crescut mortalitatea înregistrată în țările din Africa de Vest. Bolile infecțioase în general, precum malaria, diareea sau pneumonia, fac ravagii în rândul populației, în timp ce sistemul medical nu mai face față suprasolicitării. Încă înainte de izbucnirea edpidemiei de Ebola, în țările din Africa de Vest se înregistrau circa 100.000 de decese pe an provocate de malarie, iar acest număr poate crește și de patru ori, din cauza lipsei de asistență medicală. Specialiștii OMS se referă la aceste decese ca la ”morți colaterale”, între care se găsesc, de exemplu, decesul în urma complicațiilor la naștere sau a infarctului. În zona afectată de epidemie trăiesc circa 2,5 milioane de copii sub 5 ani, care resimt, cu siguranță, stresul și grija părinților lor cu privire la epidemia de Ebola sau care trec prin durerea de a-și vedea apropiații răpuși de boală.

INFRASTRUCTURĂ NEPUTINCIOASĂ Cea mai eficientă măsură luată până acum pentru limitarea focarelor de infecție este carantina. Însă aceste măsuri nu pot fi luate pe termen îndelungat. În Sierra Leone este pe cale să se înregistreze un record cu privire la numărul de locuitori plasați în izolare, mai bine de un milion, la o populație de șase milioane. Oricum, în țările Africii de Vest, infrastructura medicală era subdezvoltată. În Liberia, țara în care s-au înregistrat cele mai multe victime, la o populație de 4,1 milioane de locuitori sunt 51 de medici, 978 de asistente și infirmiere și 269 de farmaciști. Aceste cadre medicale sunt acum direcționate spre epidemia de Ebola. În Sierra Leone, situația este ceva mai bună: la șase milioane de locuitori sunt 136 de medici, 1.017 asistente și infirmiere și 114 farmaciști. Cele câteva spitale din Liberia dispun de 315 paturi, iar cererea este estimată la peste 1.500. În Sierra Leone, unitățile spitalicești dispun de 323 de paturi, iar cererea este de 532.

Taguri articol


12