Peste 30.000 de porci vor fi sacrificaţi de constănţeni de Ignat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 30.000 de porci vor fi sacrificaţi de constănţeni de Ignat

Justiție 19 Decembrie 2008 / 00:00 501 accesări

Deşi de la aderarea europeană s-a tot vorbit despre dispariţia tradiţiei tăierii porcului, constănţenii nu vor să audă nici în ruptul capului despre sfîrşitul Ignatului. Fie că nu ştiu prea bine ce presupune asomarea animalelor înainte de sacrificare, fie că nu sînt de acord cu pistoalele speciale pentru amorţirea simţurilor, cei care vor să aibă cîrnaţi, sarmale sau caltaboşi pe masa de Crăciun, vor sacrifica porcii tot prin tăiere. Neputincioasă încă o dată în faţa tradiţiei, UE a mai dat o derogare înainte de marea asomare, dar se pare că ţăranii au de partea lor şi autorităţile publice locale. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, dr. Gheorghe Dincă, deşi au fost trimise cereri tuturor primăriilor pentru desemnarea persoanelor care vor asigura asomarea porcilor, instituţia nu a primit nici măcar un răspuns favorabil. „Nicio primărie din judeţul Constanţa nu este pregătită pentru a putea monitoriza asomarea porcilor din gospodării, astfel că vom avea tot un Ignat tradiţional. Asta înseamnă că, din cei 61.000 de porci din gospodării, circa 30.000 vor fi sacrificaţi fără asomare pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători de iarnă”, a declarat Dincă. Acesta susţine că cererea pieţei constănţene de carne pentru Crăciun va fi destul de mare, însă unităţile industriale din judeţ sînt pregătite pentru a furniza cantităţile necesare. Dr. Dincă mai afirmă că, în abatoare, sacrificarea porcilor se va face în conformitate cu normele europene privind bunul tratament al animalelor aplicat de procesatorii industriali. “În unităţile industriale din judeţ avem peste 100.000 de porci, însă sacrificarea acestora se va face cu respectarea regulilor asomării. Avînd în vedere că în ultimii ani am tot înregistrat diferite boli la animale, cerem constănţenilor care îşi sacrifică porcii în gospodării să efectueze examenul trichinelogic la carnea de porc. Acest examen costă între 7 şi 10 lei, poate fi efectuat în toate circumscripţiile sanitare din judeţ şi are un rol important în depistarea posibilelor boli transmisibile de la animale la oameni”, a completat Dincă.

Taguri articol


12