3.416 copii, inclusiv cei aflați în etapa de potrivire și încredințați în vederea adopției, erau adoptabili în România la jumătatea lunii mai 2014, anul trecut fiind adoptați 738 de copii, potrivit unui comunicat remis, ieri, de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). „Avem în îngrijirea statului aproximativ 60.000 de copii. Chiar dacă nu toți vor putea fi adoptați, trebuie să ne asigurăm că această șansă le este oferită tuturor celor care sunt adoptabili. Intenționez să scurtăm termenele relativ mari și să ușurăm procedura uneori greoaie de adopție a unui copil. Prin aceasta, sper ca numărul copiilor adoptați să devină cât mai mare. Orice copil, indiferent de vârstă, etnie, stare de sănătate, are dreptul la o familie”, a declarat președintele ANPDCA, Gabriela Coman, cu ocazia primei ediții a Conferinței naționale cu tema „Și EU merit o FAMILIE”, desfășurată la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești (județul Argeș). Potrivit comunicatului, 1.437 de familii erau apte să adopte la mijlocul lunii mai 2014.
Copiii cu vârsta până la trei ani nu vor mai putea fi instituționalizați, iar până în 2020, România nu va mai avea copii în centrele de plasament, potrivit obiectivelor cuprinse în strategia privind drepturile copiilor 2014 - 2020 anunțată, duminică, de ministrul Muncii, Rovana Plumb. "Începem să conturăm și să finalizăm, împreună cu experiența și expertiza pe care UNICEF ni le oferă, strategia pentru copii până în 2020, pentru drepturile lor. Am două obiective - unul pe termen imediat, celălalt până în 2020. Obiectivul nostru este ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament, iar pe termen scurt, al doilea obiectiv pe care îl avem - și sper ca acest lucru să se finalizeze până la sfârșitul acestei sesiuni a legislativului - este acela de a nu mai avea niciun copil cu vârsta până la 3 ani în instituții. Acestea sunt două obiective majore, dar strategia conturează și multe alte direcții strategice, astfel încât să reducem sărăcia în rândul copiilor, să vă avem sănătoși, să vă avem educați, pentru că acest lucru este foarte important pentru societatea noastră", a declarat Rovana Plumb.
Referitor la procesul de dezinstituționalizare a copiilor, care trebuie să se finalizeze în 2020, ministrul Muncii a precizat că acesta se va baza pe un program prin care asistenții maternali, asistenții sociali, la nivelul fiecărei comunități locale, se vor ocupa de viața copiilor. La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman, a explicat că familiile sărace, cu probleme, trebuie susținute, aceasta fiind soluția pentru a nu mai ajunge copii în instituții. "Copiii ajung în instituții din cauze care țin de familiile lor. Soluția este a se lucra cu sursa, cu familia, adică. Familia trebuie susținută, îndrumată, ajutată cu servicii la nivel local, astfel încât părinții să poată fi capabili să își țină copiii în familia naturală, unde lor le este cel mai bine. Deci, până în 2020, ne-am dori ca toți copiii care sunt acum în instituții să trăiască într-o familie de permanență - fie a lor, cea naturală, fie într-o familie de adopții, iar cei pentru care nu se poate ajunge la această soluție să rămână în căsuțe mici, de tip familial, care să le asigure un mediu cât mai apropiat de cel familial", a mai spus ea.