Peste 3500 de pensionari din Olt, executaţi silit din cauza datoriilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 3500 de pensionari din Olt, executaţi silit din cauza datoriilor

07 Martie 2017 / 16:04 482 accesări

3.580 de pensionari din judeţul Olt sunt executaţi silit de bănci, CAR-uri, administraţii fiscale sau chiar de primării, oamenilor oprindu-li-se bani din pensie inclusiv pentru că nu şi-au achitat la timp întreţinerea.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) au arătat marți, că, la începutul lunii martie se aflau în sold nu mai puţin de 3.145 de popriri înfiinţate pe veniturile pensionarilor, în scădere cu 120 de cazuri faţă de sfârşitul lunii ianuarie.

Directorului executiv al CJP Olt, Iulian Smarandache, a declarat că valoarea viramentelor pentru cazurile aflate în sold la zi a fost de aproape 370.000 de lei.

„În prezent, la nivelul Casei Judeţene de Pensii sunt înfiinţate 3.145 de popriri asupra drepturilor de pensie a 3.580 de popriţi. Valoarea sumelor poprite aferente lunii februarie 2017 a fost de 369.000 de lei, în scădere faţă de sfârşitul lunii ianuarie cu 20.000 de lei”, a declarat, pentru Mediafax, Iulian Smarandache.

Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Olt, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.

Totodată, sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului în baza unor hotărâri judecătoreşti.

Potrivit legii, la solicitarea instituţiilor îndreptăţite să-şi recupereze debitele, Casa de Pensii poate reţine până la o treime din pensia datornicului sau chiar până la jumătate din pensie, dacă este vorba de mai multe datorii.

CJP Olt, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului 92/2003, are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu diferite instituţii, autorităţi publice locale, persoane fizice sau juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executoriii sau dispoziţii de poprire.

Taguri articol


12